+ Képzőművészet

A Bögöly című munka kapja a Tornyai-plakettet

fotó: radio7.hu

Kotormán Norbert szobrászművész kapja idén a Tornyai-plakettet, a Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, a kiállítást a járványügyi korlátozások feloldása után láthatja majd a közönség az Alföldi Galériában.

Rendhagyó módon, október első vasárnapja helyett az ősz végén, november 22-én nyílt volna meg Magyarország legnagyobb múltra visszatekintő kortárs képzőművészeti kiállítása, a 67. Vásárhelyi Őszi Tárlat, amelyen 154 művész 214 alkotása szerepel.

A tárlat anyagát a muzeális intézményekre vonatkozó járványügyi korlátozások feloldását követően láthatja majd ingyenesen a közönség, a tervek szerint március 28-ig. A díjátadó ünnepséget is egy későbbi időpontban tartják, az elismerésekről azonban már a tárlat anyagának összeállítása során döntött a zsűri.

A 67. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, a Tornyai-plakettet a Hódmezővásárhelyen élő és alkotó Kotormán Norbert szobrászművész nyerte el, aki több mint negyedszázada rendszeres kiállítója a tárlatoknak, ahol rendszeresen díjazták is munkásságát.

Képiró Ágnes kurátor szerint Kotormán Norbertnek a tárlaton szereplő Bögöly című munkája egy “nagyon kortárs” plasztika. A fehér laminált akrilból készült, különlegesen kidolgozott, méretarányos ló ugyanis csupán a posztamense az állat ágyékán parazitaként megbúvó “csípős légynek” – erre utal a mű alcíme is: Parazita posztamentum. Az alkotás további egyediségét az adja, hogy a statikailag tökéletesen álló munka egy pontján a falhoz támaszkodik, így mélydomborműként is értelmezhető.

A kiállítás életműdíját a tárlatok hű és kimagasló kvalitású alkotójának, Tenk László festőművésznek ítélte oda a zsűri, míg Hódmezővásárhely és a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Rudnay Gyula Művészeti Ösztöndíját Kotomán Ábel szobrászművész érdemelte ki. Az MMA Képzőművészeti Tagozatának díját Sulyok Gabriella grafikusművész veheti majd át. Endre Béla mesterdíjában a vásárhelyi tárlaton először kiállító, a hazai képzőművészeti élet meghatározó egyénisége, Bukta Imre részesül, a Galyasi Miklós-díjat Ágnes von Uray festőművész kapja. A Fiatal Festők Nívódíját Szabó Franciska festőművész érdemelte ki.

A kiállítás tervezett megnyitására megjelent egy 148 oldalas, kétnyelvű katalógus, amely azonban csak azután vásárolható meg, ha a tárlat már látogathatóvá vált. Ennek előszavában Nátyi Róbert művészettörténész úgy fogalmazott: az ez évi műegyüttes karakterében eltér a néhány évvel ezelőttiektől. Fokozatosan átalakul a kiállítások alkotóközössége is. Az évente megújuló hajtásokat hozó Vásárhelyi Őszi Tárlat idén is érdekfeszítő látlelet jelenkori képzőművészeti törekvéseinkről, ahol a kultúrakedvelő város jóvoltából esztendőszám adnak találkát képzőművészeink a feltörekvő fiataloktól a középgeneráció elismert, tekintélyes szereplőin és a szakma “kanonizált” nagyságain át.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top