#mindszenty józsef
+ Irodalom

Lehet-e #Mindszenty Józsefből trendi figura?

Mindszenty József emblematikus alakja a XX. századnak! Hogyan lehet erről mesélni a XXI. századi fiataloknak? #Mindszenty…

#Mindszenty / interaktív blogkönyv fiataloknakMagyarországi Mindszenty Alapítvány, 2020 – szöveg és szerkesztés Kovács Gergely és Kovács Attila Zoltán – 192 oldal, keménytáblás kötés – ISBN 978-615-8001-19-9

Mindszenty József, zalaegerszegi plébánosként, veszprémi püspökként és esztergomi érsekként is nagy hatású alakja a magyar múltnak. Tevékenysége – ha/amikor tenni nem hagyták, olyankor léte és helytállása – fontos példa, mely sokaknak adott erőt azokban az időkben, amikor vállaltan vallásosnak lenni nem volt örömünnep. Mindszenty kemény ember volt, a látszólag vesztett ügyekben is kitartó. Példa.

Mit lehet kezdeni ma #Mindszenty szellemi hagyatékával?

Mert az tényleg jó, hogy létezik egy Mindszenty Alapítvány, s az is dicséretes, hogy magas nívón adják ki a Mindszenty-életmű – részben eddig hozzáférhetetlen – anyagait, de kikből állhat ma a célközönség? Kikhez jutnak el ennek a szabálytalan embernek a gondolatai?

Lássuk be, a XXI. században ezek az igazán lényeges kérdések! A Mindszenty József életművére kíváncsi tisztelők és rajongók – előre bocsánatot kérek – javarészt már fél lábban a sírban vannak, de legalábbis megették kenyerük javát… öregek, mint az országút, s igazán nem lehet elvárni tőlük, hogy a fiatalokhoz úgy szóljanak, hogy az üssön-hasson.

Ezért jó/fontos a #Mindszenty című interaktív blogkönyv,

mely átlátható, könnyen érthető, dizájnjában nagyon mai és kimondottan vonzó. Kitűnő példa arra, miként kapcsolható össze a konzervatív értékrend és a napjainkra érzékeny progresszív hozzáállás. Bár azt el sem tudom képzelni, mekkora kihívás lehetett a szerzők számára a bőséges életrajz „szikárítása”. Legalább olyan nehéz döntés lehet, hogy mi marad ki, mint az, hogy mi kerül a kötetbe. De a két szerző megtalálta a középutat a vázlatosság és a szószátyárság között. A könyv lapjainak szélén a lapba metszett regiszterek – olyanok, amilyenek a régi határidőnaplók szélén voltak – erős vázat adnak, s lehetőséget a könnyű eligazodásra.

A QR-kódok pedig a könyv – túlterhelése nélkül – segítenek

tovább táplálni a felébresztett kíváncsiságot. Érdekes és némileg szokatlan élmény okostelefonnal a kézben olvasni egy papír alapú könyvet. Ki nem mondott formában megtapasztalhatóvá válik a kötet egyik üzenete: a múlt és a jelen szorosan összefügg, s összekapcsolódásuk és egymásra épülésük nem a véletlen műve. Így/ezért lehet fontos Mindszenty József – mint #Mindszenty – XX. századi hajthatatlansága és helytállása a XXI. századi fiatal olvasó számára…

…nem feltétlenül csak a katolikusoknak,
nem kizárólag a keresztényeknek,
s nem biztos, hogy csak a konzervatív értékrend felé fordulóknak.

Nem tudom, sikeres lehet-e

a #Mindszenty interaktív blogkönyv. Fogalmam sincs, hogy betölti/betöltheti-e a hivatását. De abban biztos vagyok, hogy ilyen jellegű kísérletekre és próbálkozásokra nagyobb szükség van, mint azt elsőre gondolni szeretnénk.

Lehet-e #Mindszenty Józsefből trendi figura?
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top