+ Irodalom

Pont a legizgalmasabb részek maradtak ki a régi kiadású Mindszenty-emlékiratokból

mindszenty

Ez a kötet Isten Szolgája, Mindszenty József emlékiratainak különleges kiadása. Számos olyan szöveget tartalmaz, amely a nyomtatott kötetekben eddig nem szerepelt, de a mai magyar olvasó számára rendkívül érdekes lehet.

Megjelent Mindszenty József bíboros emlékiratainak első teljes kiadása a 86. Ünnepi Könyvhétre. A csaknem nyolcszáz oldalas kötet hetek óta a legkeresettebb könyvek között van a Helikon Kiadó online rendelési listáján.

A néhai bíboros, hercegprímás tárgyi és szellemi hagyatékát őrző és gondozó Magyarországi Mindszenty Alapítvány csütörtökön azt közölte:

Az Emlékirataim című kötettel Mindszenty József máig kiadatlan gazdag szellemi örökségét szeretnék minél szélesebb körben elérhetővé tenni.

Az alapítványi levéltárban őrzött 31 doboznyi iratanyag feldolgozása során kiderült, hogy a bíboros – amint lehetősége nyílt rá – már 1956 előtti fogságának idején elkezdte rövid jegyzetekbe foglalni személyes emlékeit. Ezeket az írásokat fogságról fogságra magával vitte, az amerikai követségen töltött „félrabság” idején tovább gyarapította, és a bécsi Pázmáneumban véglegesítette. A kiadásra szánt emlékiratszöveg tisztázott és legépelt változata 1973 őszére készült el, ez volt a korszakos jelentőségű munka első szövegváltozata – írták.

Utaltak arra, hogy az 1974-ben megjelent első kiadásba és a későbbi hazai kiadásokba nem került be sok érdekes és fontos korábbi szövegrész. A 2015-ös Mindszenty jubileumi évben kiadott egyetlen kötetbe ugyanakkor bekerült csaknem a teljes, jól áttekinthető és követhető szöveganyag.

A közlemény szerint Mindszenty bíboros önéletírásának három rétege van: az első a már ismert szöveg, a másodikat az 1974-es szerkesztés során kimaradt szövegrészek alkotják, végül a harmadik a tematikus szerzői jegyzetek gondosan válogatott, szerkesztett anyaga. 1974-ben éppen azokat a részeket kellett lerövidíteni, amelyek a magyar olvasó számára a legizgalmasabbak, mert a nyugati közönség számára ezek kevésbé lettek volna érthetőek.

Közölték, a most először megjelenő szerzői jegyzetek nem gondosan megfogalmazott tanulmányok, hanem Mindszenty bíborosnak szinte az eseményekkel egy időben lejegyzett, nagyon személyes és emberi reflexiói átélt eseményeiről, a magyar és nemzetközi történésekről.

Az ismertetőben figyelemre méltónak nevezték azokat a szövegeket, amelyekben a hercegprímás a vele és egyházával szemben elkövetett cselekedetekért felelős pártvezetők jellemrajzát készítette el.

Felidézték Erdő Péter bíboros szavait is, aki a kötet bevezetőjében azt írta:

Ez a kötet Isten Szolgája, Mindszenty József emlékiratainak különleges kiadása. Számos olyan szöveget tartalmaz, amely a nyomtatott kötetekben eddig nem szerepelt, de a mai magyar olvasó számára rendkívül érdekes lehet. Adja Isten, hogy ez a reprezentatív kötet is hozzájáruljon Mindszenty bíboros személyének, hősies helytállásának, hitének mélyebb megértéséhez és tiszteletéhez!

Mindszenty József 1945 szeptemberében lett a magyar katolikus egyház vezetője, XII. Piusz pápa előbb esztergomi érsekké, pár hónappal később bíborossá nevezte ki. 1948. december 26-án jogellenesen letartóztatták, majd koholt vádak alapján életfogytiglani fegyházra ítélték. Az 1956-os forradalom kitörése után, október 30-án szabadult ki fogságából. A szovjet csapatok támadása után az Egyesült Államok nagykövetségén kapott menedéket. 1971. szeptember 28-án hagyta el a követséget, és Rómába, majd Bécsbe ment. 1975. május 6-án halt meg, Mariazellben temették el.

A magyar Legfelsőbb Bíróság 1990. május 18-án kinyilvánította, hogy Mindszenty József ártatlan. Holttestét 1991. május 4-én hazahozták, és újratemették az esztergomi bazilika kriptájában.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top