+ Film

Daniele Luchetti: A koronavírus megértette velünk, mennyire fontosak a filmek, regények, sorozatok

Egy évtized után először nyílik meg olasz produkcióval, Daniele Luchetti Lacci című házassági drámájával a velencei filmfesztivál.

A nyolcvanas évek Nápolyában játszódó filmet versenyen kívül vetítik a filmmustrán. A Lacci a Variety.com beszámolója szerint Domenico Starnone 2017-ben megjelent regényéből készült, és egy válságba jutott házasság anatómiáját mutatja be. A film főbb szerepeiben Alba Rohrwacher, Luigi Lo Cascio, Laura Morante, Silvio Orlando, Giovanna Mezzogiorno, Adriano Giannini és Linda Caridi látható.

„Mostanában mind attól féltünk, hogy a mozik kihalhatnak. A karantén alatt mégis a film jelentette a vigaszt, mint egy fényforrás a barlang mélyén. Ma valami mást is megértettünk: hogy a filmek, a tévésorozatok, regények életünk nélkülözhetetlen részei”

– fogalmazott Luchetti.

A rendező hozzátette:

„Éljenek a fesztiválok, amelyek lehetővé teszik, hogy összegyűljünk és megünnepeljük munkánk igazi értelmét. Ha valaki azt gondolta volna, hogy ennek semmi értelme, az is tudhatja már, hogy ez mindenki számára fontos. Megtiszteltetés, hogy a Lacci nyitja meg az első nagyszerű fesztivált ezekben a nehéz időkben”.

A velencei filmfesztivál több mint tíz éve nem nyitott olasz alkotással. Az utóbbi években főleg amerikai vagy más európai országból származó produkciót választottak nyitófilmnek a szervezők. Tavaly a japán Kore-eda Hirokazu Az igazság című filmjét, egy évvel korábban pedig az amerikai Damien Chazelle Az első ember című produkcióját vetítették a megnyitón.

A fesztiválszervezők már korábban bejelentették, hogy idén a pandémia korlátozásai miatt a nemzetközi jelenlét visszafogott lesz a mustrán. A programot is főként olasz és európai alkotások alkotják majd.

Alberto Barbera, a fesztivál művészeti igazgatója Luchetti filmjét dicsérve elismerte, hogy régóta nem szerepelt olasz produkció a megnyitón. Mint mondta, a film, amelynek a szereposztása is rendkívüli, a mai olasz filmművészet ígéretes alkotása.

A Laccit szeptember 2-án vetítik a Lidón, a Palazzo del Cinema nagytermében.

A Velencei Nemzetközi Filmfesztivált szeptember 2. és 12. között rendezik meg. Ez lesz az első jelentős nemzetközi filmes esemény, amelyet a pandémia kitörése óta hagyományos formában megtartanak.

A nemzetközi zsűri elnöke Cate Blanchett lesz. A fesztivál programját július 28-án jelentik be. A hivatalos programban 50-55 alkotás szerepel, ebből körülbelül húsz film verseng majd az Arany Oroszlán-díjért.

A Variety.com szerint közben a Hongkongi Filmfesztivál szervezői pénteken bejelentették, hogy idén mégsem rendezik meg az eseményt. A fesztivált korábban márciusról augusztusra halasztották, de mivel az ázsiai metropolisz éppen a pandémia harmadik hullámával néz szembe, most inkább lefújták a rendezvényt.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top