+ Képzőművészet

Milorad Krstić nagy formátumú festményei és berlini képeslapjai a Collegium Hungaricum Berlinben

A Berlinale művészeti vezetőjének videóüzenetével megnyílt a berlini Collegium Hungaricum új kiállítása

Carlo Chatrian, a Berlinale művészeti vezetője és Milorad Krstić multimédiaművész videóüzeneteivel nyílt június 18-án, csütörtökön a Collegium Hungaricum Berlin lockdown utáni első kiállítása. A CHB kiállítótermében az elkövetkezendő két hónapban a szlovén-magyar művész legújabb munkái láthatók, a kiállítást homlokzati vetítések és levegős mozitermi filmbemutatók kísérik.

„Milorad Krstić szabadon szörföl a művészeti referenciák között. Úgy sorakoztat fel jelentős művészeket és műalkotásokat, varrja át őket filmes, festészeti és építészeti utalásokkal, hogy elmosódnak a műfaji határok. Az eredmény egy univerzális művészi önarckép, egy eddig ismeretlen portrétípus, amely leginkább a művészeti manifesztumokkal rokonítható.”

– jellemzi Kurdy Fehér János a festő és multimédiaművész munkáját.

Műfajokba nehezen besorolható új munkáival Milorad Krstić a művészeti hommage különleges formáját teremti meg. Festményeihez hasonlóan filmjeiben is tetten érhető a kevert technikák, rejtett utalásrendszerek, különböző motívumváltozatok használata. My Baby Left Me című animációs rövidfilmjét az 1995-ös Berlinálén Ezüst Medvével, az Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon a legjobb első filmnek járó díjjal jutalmazták. Egészestés animációs filmje, a Ruben Brandt, a gyűjtő a 2018-as Locarnói Filmfesztiválon került bemutatásra, melyet számos nemzetközi fesztiválvetítés és rangos elismerés követett.

A berlini Collegium Hungaricum lockdown utáni első kiállítása a nagy formátumú festmények és a berlini képeslapsorozat mellett a sokoldalú művész filmes munkáiból is válogat. A tárlat kurátora Forgách Anna, médiapartnere az Exberliner magazin.

Milorad Krstić 1952-ben Dornberkben, a mai Szlovénia területén született. Újvidéken folytatott egyetemi tanulmányait követően 1989-ben Magyarországra települt, azóta Budapesten él és alkot. „Ruben Brandt, a gyűjtő” című animációja a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával valósult meg.

Nyitvatartás: 2020. június 19. – augusztus 19., 12:00 – 17:00, ill. bejelentkezés alapján

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top