+ Irodalom

Irodalom a karanténból – ma kezdődik Juhász Anna sorozata

Az olvasás magányos műfaj, mégis: az irodalmi esteken közösségi élmény. A világjárvánnyá nyilvánított koronavírus hazánkban is egyik napról a másikra megváltoztatta az életet, és ez a változás, a biztonságos, otthonainkba való bezártság gyökereiben rengette meg hazánk kulturális életét – márciustól törtődtek az előadások, színházi estek, koncertek, irodalmi programok. Juhász Anna irodalmár, Újbuda kulturális nagykövete úgy döntött, folytatja munkáját otthonról: élő közvetítéseken, posztokban és szerkesztett videókban szólítja meg a közönségét. Újbuda első és máig legnépszerűbb irodalmi műhelye, a 2010-ben alapított Irodalmi Szalon a koronavírus ideje alatt, karanténból is működik tovább. Hogy igény van rá, az egyértelmű: az első on-line esteken 15.000-en vettek részt.

A Juhász Anna Irodalmi Szalon oldalon követhetik az élő bejelentkezések és videók formájában megtartott esteket, programokat. Márciusban elindult egy új sorozat, az #együttolvasunk, ami minden héten szerdán jelentkezik, egy-egy szerzőt mutat be, akit a Facebook közösséggel együtt választ ki. A videóban a háziasszony elemzi a szerző életművét, kiválasztja kedvenceit, és a művekből neves színművészek olvasnak fel. Mivel idén ünnepli az Irodalmi Szalon fennállásának tizedik évfordulóját, ez a sorozat is egyfajta visszatekintés – olyan szerzők kerülnek fókuszba, akik 2010 óta nagy sikerű esten szerepeltek a Szalonban.

Április 2-án, 19.00 órától Szerb Antal lesz a téma,
április 8-án a 75 éve született és 5 éve elhunyt Fodor Ákos,
április 20-án Szabó Magda és a Pilátus című kötete, míg
április 29-én a 120 éve született Márai Sándor.

Ezekhez a beszélgetésekhez a közönség csatlakozhat és kérdezhet is.

A havi Irodalmi Szalon estek is megrendezésre kerülnek, így április 15-én, a Költészet Napjához kapcsolódóan a magyar költészet kerül középpontba. Írók és színművészek olvasnak majd verseket, míg Juhász Anna József Attila életművére koncentrál. A Költészet napjára az Irodalmi Szalon egy közösségi felolvasást szervez, hogy megmutassa, az irodalom karanténból is világnézet – a közönség és neves színészek, írók, bevonásával készít videót.

Ezek a nehéz, de elcsendesedő napok talán keretet adnak, hogy ne mondhassuk, nincs időnk olvasni. A könyv minden helyzetben társunk! #azirodalomvilágnézet

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top