+ Tudomány

Itt vannak az új tudományos vizsgálati eredmények a koronavírusról

koronavírus

Az új koronavírus feltartóztatása rendkívüli intézkedéseket követel egy nemzetközi kutatócsoport szerint, amely az új kórokozót tanulmányozva megállapította, milyen gyorsan képes terjedni.

Ez a tényező segítheti a közegészségügyi hatóságokat a járvány feltartoztatását célzó erőfeszítéseikben.

Az austini székhelyű Texasi Egyetemen folytatott kutatás több mint 450 fertőzött esetét vizsgálva kimutatta, hogy a terjedési láncolatban az esetek közötti idő kevesebb mint egy hét, és a Covid-19 betegek több mint 10 százalékát olyanok fertőzték meg, akiknél még nem jelentek meg a tünetek. Ez az egyik első olyan tanulmány, amelyben a tünetmentes vírusterjesztés arányát vizsgálták – írta a medicalxpress.com.

Az Emerging Infectious Diseases című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányban amerikai, francia, kínai és hongkongi szakemberek kiszámolták a terjedési láncolatsorozat intervallumát, azt, hogy mennyi idő telik el az egymást követő esetek között. Hogy ezt meghatározzák, megnézték, hogy két vírusfertőzöttnél – a fertőzőnél és a megfertőzöttnél – mikor jelennek meg a tünetek.

Kimutatták, hogy az átlagos intervallum az új koronavírus esetében Kínában négy nap volt.

Egy járvány terjedése két tényezőtől függ, az egyik, hogy mennyi embert fertőz meg egyetlen eset, a másik, hogy milyen hosszú ideig tart a terjedés egyik fertőzöttről a másikra.

A Covid-19 betegség esetében az utóbbi azt jelenti, hogy a felbukkant fertőzés gyorsan terjed és nehéz lehet megállítani – hangsúlyozzák a kutatók.

“Az ebolát, amelynek az intervalluma több hét, könnyebb feltartóztatni, mint az influenzát, amelynek csak néhány nap az intervalluma. Az ebola felbukkanásakor a járványügyi szakembereknek több idejük volt azonosítani és izolálni az eseteket azelőtt, hogy másokat megfertőztek volna”

– magyarázta Lauren Ancel Meyers professzor.

Az adatok azt jelzik, hogy a koronavírus az influenzához hasonlóan terjedhet, ami azt jelenti, hogy gyorsan kell cselekedni és agresszíven feltartóztatni a veszélyt.

Meyers és kutatócsoportja 93 kínai városból jelentett több mint 450 koronavírus-fertőzéses esetet vizsgált, és az eddigi legerősebb bizonyítékot találta arra, hogy tünetmentes emberek is terjesztik a vírust, ez a preszimptomatikus, vagyis tünetek előtti fertőzés. Tanulmányuk szerint 10 fertőzésből több mint egyet olyan ember okozott, aki nem érezte magát betegnek, de már szervezetében ott volt a vírus.

“Ez bizonyítékul szolgál arra, hogy a széles körű intézkedések, mint az izolálás, a karantén, az iskolák bezárása, az utazási korlátozások és tömeges rendezvények lemondása jogos lehet, a tünetmentes terjesztés határozottan megnehezíti a feltartóztatást”

– hangsúlyozta Meyer.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top