+ Képzőművészet

Jogilag is a Déri Múzeumé lett Munkácsy Golgota című festménye

fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Keresés a weben

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. vezetői február 21-én aláírták azt a szerződést, amelynek értelmében Munkácsy Mihály Golgota című festménye jogilag is a Déri Múzeum kezelésébe került – közölte múzeum pénteken.

A Golgotát a magyar állam 2018. december 20-án nettó 3 milliárd forintért megvásárolta. A műalkotás birtokátruházására másnap, december 21-én került sor a Déri Múzeumban. A vásárlás tényét 2019. január 9-én Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be az Országház Munkácsy-termében tartott sajtótájékoztatón.

A múzeumot a Golgota vagyonkezelésére Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára 2019. május 24-i levelében jelölte ki. A festmény vagyonkezelésbe adását ezt követő a múzeum igazgatója, Angi János kezdeményezte az MNV Zrt-nél.

Azzal, hogy az erről szóló szerződést mindkét fél aláírta, a folyamat jogi értelemben lezárult.

A Golgota megvásárlásával rendeződött a Munkácsy-trilógia tulajdoni viszonya. Mindhárom festmény – a Krisztus Pilátus előtt, az Ecce Homo és a Golgota – a magyar állam tulajdonában van, a műalkotásokat pedig hosszú távon a debreceni Déri Múzeumban láthatja a közönség.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top