+ Zene

Szimbolista versekre írt műveket ad elő a Nemzeti Énekkar

Keresés a weben

Chansonok és Balladák címmel ad koncertet a Nemzeti Énekkar február 26-án (szerda, 19:30) az Olasz Kultúrintézetben.

„A február 26-i koncertünk több kortárs darabjához, s azok keletkezéséhez is szorosan kötődöm.”

– fogalmazza Somos Csaba, a Nemzeti Énekkar karigazgatója, aki így ajánlja az est programját:

„2014-ben fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy azzal a céllal szólítsak meg kiváló magyar komponistákat, hogy írjanak francia nyelvű (elsősorban szimbolista) versekre vegyeskari műveket. Óriási öröm volt, hogy öt zeneszerzőnk is új alkotással állt elő, akik közül ezúttal Vajda János, Tóth Péter és Solti Árpád darabja szólal meg újra. Érdekes választás Tóth Péter művének szövege.

Ravel Trois chansons című ciklusa második tételének textusát zenésítette meg, így természetesen elénekeljük Ravel művét is!

Hangversenyünkön a lírai sanzonok ellentétpárjai a drámai erejű balladák lesznek. A klasszikusnak számító Ligeti-mű, a Pápainé és Hugo Wolf német nyelvű balladája mellett megszólal Pertis Jenő kompozíciója is. A Két háromszéki ballada a zeneszerző utolsó műve volt, 2004-ben magam dirigálhattam az ősbemutatóját. Úgy gondolom, hangversenyünk fekete-fehér kontrasztokban gazdag műsora ritkán hallható válogatás, melyre szeretettel várjuk közönségünket!”

A koncerten közreműködik Bizják Dóra zongoraművész, a Nemzeti Énekkar korrepetitora. A chansonok és balladák magyar szövegét és a verseket Dunai Tamás színművész előadásában hallhatjuk.

Az est karmesterei Somos Csaba, a Nemzeti Énekkar karigazgatója és Kocsis-Holper Zoltán.

Nemzeti Énekkar@MNF, Csibi Szilvia

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top