+ Képzőművészet

Már vitáznak a románok a januárban felállított Ady-szobor helyén

MTI/Kiss Gábor
Keresés a weben

Az erdélyi Zilahon vita bontakozott ki Ady Endre szobra januári felállításának a törvényességéről.

A prefektusi tanács csütörtöki ülésén a Szilágy Megyei Kulturális igazgatóság vezetője, Doina Cocis vetette fel, hogy a szobor nagyon szép, és nagyon jó, hogy van, de köztéri emlékmű, amely ráadásul értékes műemlékek körzetében áll, ezért a kulturális igazgatóságnak és a kolozsvári regionális műemlékbizottságnak a helyszínt, az emlékművek országos bizottságának pedig a szobor művészi koncepcióját kellett volna előzetesen láttamoznia.

A szoborállító Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) pedig nem kereste meg ezeket a hatóságokat a szoborállítás tervével. Doina Cocis hozzátette: a jóváhagyásokat könnyen meg lehetett volna szerezni, és ezek továbbra is szükségesek a törvényesség visszaállításához.

Seres Dénes, az RMDSZ Szilágy megyei szervezetének elnöke viszont kijelentette: az Ady-szobor tulajdonképpen utcabútor, ezért nem volt szükség a felállításához az említett jóváhagyásokra. Arra utalt, hogy a Bíró Lajos mátészalkai szobrászművész által megkomponált Ady Endre egy padon ül a karfára könyökölve.

A politikus azt is megemlítette, hogy a teret, amelyiken Ady Endre mellé lehet ülni, és amelyiken Fadrusz János híres Wesselényi-szobra is áll, át kívánja alakítani az önkormányzat, és megtörténhet, hogy az utcabútor végül más helyre kerül.

“Hogyan kérhettünk volna jóváhagyásokat, ha nem tudjuk biztosan, hol lesz a végleges helye?”

– tette fel a kérdést Seres Dénes.

Ady Endre egész alakos ülő szobrát január 26-án avatták fel Kelemen Hunor RMDSZ-elnök jelenlétében. A szoborállítással arra kívántak emlékezni, hogy a költő 1892-től a zilahi református kollégiumban tanult, ahol 1896 júniusában jelesre érettségizett. Az ülő szobor egy kőlapra került, melyre a költő neve, születése és halála éve mellé azt az idézetet vésték, hogy

“Aki vagyok, az a négy zilahi esztendő által vagyok”.

Gazda Árpád

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Ando Kati szerint:

    Imadom Ady_t es buszke vagyok ra,hogy a mienk a VILAG LEGNAGYOBB KOLTOJE. ES akkor olyat olvasok,”ez a csunya hat ujjal szuletett nocsabasz borissza samangyerek papirra vetett.”aki rongy embernek titulalja Adyt irasaban.A fotojat elnezve nem tudom mit kepzel magarol ez a szerencsetlen.Lehet hogy O nem saman hanem maga az ordog,de szegyelje magat azert a sok marhasagert amit osszeirt Ady_rol.Talan probalja meg felfogni a verseit, es probalkozzon olvasni az eletrajzat.Bar szeintem ez maganak teljesen felesleges.Lila goze sincs a korrol,amiben Adynak elnie kellett.De hulyesegeket irni azt tud. Meg egy roman allampolgar sem irna ilyen suletlensegeket a SZIMPATIKA kis prospektben kedves K.M.GRATULALOK.

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top