+ Film

Zsigmond Vilmos fotókiállítás a Berlinale ideje alatt

Zsigmond Vilmos: 66-os út II., Új-Mexikó, USA, 1962 © SPARKS Ltd

Berlinale 1979: a szocialista országok visszavonják filmjeiket a versenyprogramból, Gábor Pál magyar zsűritagnak és csehszlovák kolleganőjének le kell mondania a posztjáról. Mindez tiltakozásul „A szarvasvadász“ c. film bemutatása ellen, amely – a szovjet küldöttség állásfoglalása szerint – sérti a vietnámi nép méltóságát. Michael Cimino háborús drámájának emlékezetes képei az akkor már Oscar-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos munkáját dicsérik.

A berlini Collegium Hungaricum Zsigmond Vilmosnak, a „fény mestere“-ként is emlegetett magyar származású operatőrnek szenteli az idei Berlinale-hoz kapcsolódó programját: a február 12-én nyíló fotókiállítást, a február 26-i filmvetítést és a február 27-i pódiumbeszélgetést a német filmszakma kiemelkedő képviselőivel Zsigmond munkásságáról, „A szarvasvadász“-ról és az 1979-es berlini botrányról.

Zsigmond Vilmos a filmfőiskolai tanulmányait félbehagyva, az 1956-os forradalom idején titokban készített filmfelvételekkel érkezett New Yorkba, ahol néhány év alatt fényes karriert futott be. Már „A harmadik típusú találkozások”-ért kapott 1978-as Oscar-díja előtt is olyan neves rendezőkkel dolgozott együtt, mint John Boorman, Robert Altman és Brian De Palma. Egy évvel később, amikor következő munkája, „A szarvasvadász” elnyert öt Oscar-díjat és megkapta a legjobb rendezésért járó Golden Globe-ot is, már az Egyesült Államok egyik legkeresettebb operatőrének számított.

Zsigmond Vilmos: Manhattan I., New York, USA, 1957 © SPARKS Ltd.

Zsigmond fiatalon, szinte gyerekként kezdett el fotográfiával foglalkozni. A Collegium Hungaricum Berlinben látható közel hatvan képe operatőri hitvallását és fejlődését is tükrözve egészíti ki egy olyan kivételes filmes személyiség portréját, akinek a munkái évekre meghatározták a hollywoodi képalkotás fejlődési irányát.

A kiállítást 2020. február 12-én 18 órakor Benedict Neuenfels operatőr nyitja meg.

Nyitvatartás: 2020. február 13. és április 9. között hétköznapokon 12-től 18 óráig. A belépés ingyenes.

Kísérőprogramok:

2. 26., 18 óra – Filmvetítés: A szarvasvadász (R.: Michael Cimino, 1978, 182 perc, eredeti nyelven, német felirattal)

2. 27., 19 óra – Pódiumbeszélgetés Georg Alexanderrel, az 1979-es Berlinale zsűritagjával, Norbert Grob író-filmesztétával és Frank Amann operatőrrel, a Deutsche Film- und Fernsehakademie Berlin (dffb) tanárával.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top