+ Film

Megható karácsonyi kisfilmmel hangolódik az ünnepekre a Müpa

Különbözőek vagyunk, másként hallgatunk zenét, más és más ragad meg minket, másképp éljük meg az ünnepek varázslatát is. Egy azonban biztos: a maradandó élményeknél aligha létezik szebb ajándék. Többek közt erről szól a Müpa karácsonyi kisfilmje, amely egy különleges család életébe, az ünnepi készülődés magával ragadó mozzanataiba, sőt a Müpa kulisszái mögé is bepillantást enged. A kisfilm december 10-én debütált a Müpa közösségi csatornáin.

A Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat együttműködésében megvalósult rendhagyó kiállításunkon fogalmazódott meg a gondolat: a szeretet kreatív. Ez a kreativitás elevenedik meg a színpadon estéről estére a Müpa előadásain és koncertjein, ez ölt testet az idei ünnepi kampányunk rendkívüli hangszobraiban, és a karácsonyi kisfilm képkockáin is

– fogalmaz Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója.

A karácsonyi rövidfilmet Fazakas Péter rendezte, akinek a nevéhez olyan alkotások fűződnek, mint a Szabadság – Különjárat, az Árulók, a Társas játék vagy a 200 első randi, emellett számtalan reklámfilmet jegyez. Az ünnepi rövidfilm egy kisfiú megható történetét mutatja be, akit a Müpában dolgozó, ügyelő édesapja egy különleges ajándékkal lep meg karácsony estéjén. Bősz Mirkó személyesíti meg a kisfiút, aki Zombola Péter és Gulya Róbert zeneszerző csodás muzsikájától megihletve „lerajzolja a hangokat”. Édesapja pedig – akit a Stúdió K színésze, Sipos György alakít – lenyűgöző kreativitással találja meg a módját, hogy kézzelfoghatóvá varázsolja a zenei élményt a kisfiú számára.

A kisfilmben az édesanya szerepében egy pillanatra feltűnik az alig néhány héttel ezelőtt nemzetközi Emmy-díjjal kitüntetett kiváló színésznő, Gera Marina is. A főszereplő, Mirkó sem először szerepel a vásznon: aki elég szemfüles, az ikonikus karácsonyi kisfilmjeiről híres brit márka, a John Lewis Budapesten forgatott idei reklámfilmjében is felfedezheti a színészpalántát.

 

 „Rengeteg meglepő és megható emberi történet helyszíne a Müpa a mindennapokban, rendkívül sok különleges élettörténetbe nyerünk bepillantást a közönségünknek köszönhetően. Bár a karácsonyi kisfilm maga fikció, több eleme valós karakterekhez és helyzetekhez kapcsolódik. Szerettük volna a Müpa-élményt mindenki számára átélhetővé, kézzelfoghatóvá tenni úgy, hogy azzal egy fontos ügyet is szolgáljunk. Ennek eredménye a világsztárok által aláírt huszonhárom fa kisplasztika, a hangszobrokból és egy 5 méter magas, látványos függesztett elemből álló ünnepi installáció, illetve a QR-kódok segítségével követhető kiállítás és a kisfilm is

– hangsúlyozza dr. Egri Gábor, a Müpa értékesítési és marketing igazgatója.

A Baditz Gyula szobrászművész tervei alapján készült és a hátrányos helyzetű embereknek munkát adó tiszaburai asztalosműhely mesterei által megvalósított huszonhárom hangszobrot olyan világsztárok látták el kézjegyükkel, mint Zubin Mehta, Hiromi, Marcus Miller, Diana Krall, Charlotte Gainsbourg vagy José Cura, a magyar hírességek közül pedig többek között Schöck Atala, Fischer Ádám, Fischer Iván és Eötvös Péter.

A hangszobrokból december 5-én, a Müpa Zászlóterében nyílt kiállítás egészen 2020. január 5-ig látogatható, és ezzel párhuzamosan a Magyar Máltai Szeretetszolgálat online árverést is indított a szobrokra licit.adomanyozz.hu oldalán. A befolyt összeget a karitatív szervezet a tiszaburai asztalosüzem eszköztárának, foglalkoztatási lehetőségeinek bővítésére fordítja.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top