+ Irodalom

Bereményi Géza és Járai Márk megidézte Cseh Tamást a Hadikban

Bereményi Géza történetekkel, Járai Márk önálló koncerttel idézte fel Cseh Tamás emlékét a Hadik Irodalmi Szalon 103. estéjén.

Belőlem valaki útra vált címmel rendezték meg szerdán a Hadik Irodalmi Szalon 103. estéjét, melyen Cseh Tamás emléke előtt tisztelegtek. A helyszín, ha nem is szándékosan, de szimbolikus volt, a 10 éve elhunyt énekes-dalszerző ugyanis a Hadikkal majdnem szemben, a Bartók Béla úton lakott.

Az esemény házigazdája ezúttal is az estsorozat megálmodója, Juhász Anna irodalmár volt. A teltházas Hadikban Járai Márk, a Halott Pénz énekese önálló koncerten előadta a számára legfontosabb Cseh Tamás-dalokat. A másik vendég Bereményi Géza író dalszövegíró, Cseh Tamás állandó alkotótársa volt, akitől Juhász Anna elsőként azt tudakolta: vajon minek köszönhető, hogy a szerzőpáros dalai az utóbbi években talán még nagyobb népszerűségnek örvendenek, mint az elmúlt 10 évben bármikor?

Bereményi szerint egy művész halálát általában csönd követi, majd hullámszerűen újra bekerül a köztudatba, ezután újabb csönd következik, és ha még ezután is lesznek rajongói, akkor klasszicizálódik.

„Ez most az első hullám Tamás halálának 10 éves évfordulója alkalmából. Nagyon ígéretes. Meglátjuk, mikor jön a következő”

– mondta a Kossuth-, József Attila- és Balázs Béla-díjas író, majd felidézte első, 1970-es találkozásukat. Bereményi szerint Cseh először azt hitte róla, hogy rendőrségi besúgó, és csak a bizalmába akar férkőzni, még a könyvét sem volt hajlandó elolvasni.

„Másnap mégis felmentem hozzá, lejátszotta az első dallamot, én rögtön írtam hozzá egy szöveget. Megmondtam neki, hogy nála akarok lakni, és akkor naponta írhatunk dalokat. Azt mondta, rendben. Nyilván megint átvillant az agyán, hogy mégiscsak besúgó vagyok. Aztán bebizonyosodott, hogy nem vagyok. Egymást képeztük ki, ő engem dalszövegírónak, én pedig őt zeneszerzőnek és előadónak.

– emlékezett vissza.

Járai Márk a Led Zeppelin gitárosa, Jimmy Page hatására kezdett el zenélni. Később rájött, hogy az akusztikus, melankolikus zenei világ és a párakkordos dalok sokkal közelebb állnak hozzá. Cseh Tamást csak egyszer, gyerekként látta élőben játszani, de már akkor nagy hatással volt rá, bár még nem tudta megfogalmazni, miért.

„Amikor egyedül voltam otthon, mindig feltettem egy Cseh Tamás-lemezt. A dalait átlengte valamiféle misztikum. Mióta elkezdtem szólóban fellépni, mindig bennem volt a vágy, hogy egyszer szeretnék csinálni egy Cseh Tamás-estet”

Járai több mint egyórás műsort adott a Hadikban, olyan dalokat játszott el a 66 évesen elhunyt zenésztől, mint a Horváthország, a Tanulmányi kirándulás, a Dal a ravaszdi Shakespeare William-ról vagy A jobbik részem.

Juhász Anna felidézte a Hadik Irodalmi Szalon indulását. A kilenc év alatt olyan művészek ültek a Hadik színpadán, mint Kányádi Sándor, Spiró György, Esterházy Péter, Térey János, Cserhalmi György vagy Grecsó Zoltán.

„Aki ismer, tudja, hogy nekem a Hadik az otthonom. Sokat tettem érte, hogy megvalósulhasson a gyermekkori álmom”

– mondta az estsorozat házigazdája, aki 2010-ben hozta be az irodalmi életet a Hadikba.

Az est Juhász Anna gondolataival zárult: értékválságról, az irodalom erejéről, az estek üzenetéről beszélt. Arra buzdította a közönséget, gondolják végig a Szalon jövőjét és múltját – minek, kinek van helye a programokon a Hadikban, és küldjék el üzenetüket az anna.irodalmiszalon@gmail.com címre. Így mutathatja meg egy tizennégyezres közösség, Anna szavaival élve, hogy az irodalom önmagában is világnézet.

Az estet a szervezők a Facebookon élőben közvetítették, melyet itt tudsz visszanézni

Bereményi Géza és Járai Márk megidézte Cseh Tamást a Hadikban
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top