+ Életmód

Átváltozó tábort rendeznek gyerekeknek – még lehet jelentkezni!

Tanuljunk meg újra játszani! – 10 éves lesz a Tócsa Tábor

Az Átváltozó Egyesület minden nyáron gyerekeket tanít játszani, akik az év közbeni iskolai, strukturált feladatmegoldó mindennapokban elfelejtettek önállóan, szabadon, kötöttségek és felsőbb utasítások nélkül képzelődni. Ezt az alapvető, de sokszor elveszített készséget kapják vissza a Tócsa Tábor azaz Gyermeknyaraltatás során a résztvevő gyerekek. A szabad játék egy olyan képesség, amellyel eredetileg mindenki rendelkezik – de ha nem gyakorolja, mert nincs rá elég szabad tér és idő, könnyen elfelejtheti.

A Tócsában biztonságos és támogató környezetben juthatnak vissza a táborozó gyerekek a termékeny unatkozás ősi állapotába, melyből a saját fantáziájuk segítségével juthatnak ki, és hozhatnak létre a tábort szervező pedagógusok és művészek segítségével különös, új világokat. 3-4 gyerekre jut egy felnőtt, azért hogy mindenkire (a visszahúzódóbb és az extrovertált arcokra is) egyforma figyelem jusson, és az összes táborozó ötletei megvalósulhassanak.

A táborozás maga az első lépés a mindennapokból való kiszakadásban. Az új környezet föltérképezése, izgalmas tárgyak, nyomok, látványosságok felkutatása az első lépés, ami átvezet a valóságból a képzelet birodalmába.

Mobiltelefonokat és egyéb digitális szórakoztató-játékokat nem használhatnak a táborozók:

„…például, az is nagyon jó, hogy nincs nálunk annyi elektronika. (…) A Tócsában ettől is elszakadunk, és a naturális szórakozás az első.”

(Uliv, egy korábbi táborozó visszaemlékezése)

A helyszín 2019-ben egy pompás tanya lesz Orosháza közelében, tóval és egy közös házzal, amiben aludni fogunk, a ház közepén (bent) álló fával, kinti zuhanyzók sokaságával és szabadon alakítható, hatalmas nádasokkal!

A szülőkkel való kapcsolattartás egyrészt postai levelezésen keresztül lehetséges, másrészt (sürgős esetben) a szervezőkön keresztül, mobiltelefonon. Alapszabály, hogy ha nem keressük a szülőt, akkor minden rendben van, jól vagyunk. Ha bármi baj történne, azonnal jelentkezünk. (Balesetek és honvágyak minden tábori helyzetben előfordulhatnak.)

Ha a gyerekek megismerték a táborozás saját szabályait, a következő szint a közös játék, azaz az Átváltozás tudománya. Ez a tócsai játék alapja. Minden résztvevőnek lehetősége van átváltozni bármivé, azaz kitalált karakterek szerepébe bújni. A szerepek kitalálásában, megvalósításában és a szerepfelvétel során végig támogató, segítő személyek veszik körül a játékosokat. Nem színpadi szerepjáték, hanem a táborhely és a természeti környezete adta lehetőségek, meg a saját építésű látványosságok adják a játék terepét.

A különféle kitalált játék-karakterek egymással is találkoznak, kapcsolatba kerülnek, konfliktusok, szövetségek alakulnak ki köztük, így bonyolódik egy közös történetté a sok egyéni szereplő felbukkanása. Ez, az egyéni fantáziák közti összekapcsolódás a Tócsa módszerének lényege. Nagyon leegyszerűsítve olyan, mintha egyvalaki azt játszaná, hogy ő egy buszsofőr, másvalaki meg azt, hogy ő egy bicikliversenyző, és köréjük rajzolnánk az úthálózatot, ahol mindketten közlekedni tudnak. Aztán, ha esetleg elfáradt a biciklista, fölszállhat a buszra ő is. Eközben egy nagy sündisznó-család keresztezi az úttestet, úgyhogy a busznak meg kell állnia, az utasoknak pedig ki kell szállniuk. És így tovább…

Ez egyszerre nagyon egyszerű is, de 20-30 gyerek ötletei és történetei nyomán már roppant bonyolult feladattá is válik összehangolni mindent. Módszeres szervezés áll a háttérben ahhoz, hogy a sok különféle szál szépen kapcsolódhasson.

Átváltozó tábort rendeznek gyerekeknek – még lehet jelentkezni!
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top