+ Zene

Zajos sikerrel zárult a 14. Budapesti Wagner-napok – 349 nap múlva újra megszólalnak a fanfárok!

Installácio_c_Posztos_János

Nyolc teltházas előadás, világsztárok, és hatalmas kritikai siker. Az istenek alkonya című produkciót követően nem szűnő taps és álló ováció ünnepelte a 2019-es Budapesti Wagner-napok művészeit a Müpában. A New York Times újságírója már néhány évvel ezelőtt a legendás Bayreuthi Ünnepi Játékok mellé emelte rangban a Budapesti Wagner-napokat, a Telegraph kritikusa pedig szuperlatívuszokban ír a sztárszólisták teljesítményéről és a Müpa szenzációs akusztikájáról. Jövőre a 15. Budapesti Wagner-napok 2020. június 16. és 23. között a megújult Ring-tetralógiával, A nürnbergi mesterdalnokokkal és Waltraud Meier dalestjével varázsolja majd el a közönséget.

Az utóbbi két év a megújulás jegyében telt a „Duna-parti Bayreuthban”, hiszen 2018-ban vadonatúj, azóta számtalan díjjal elismert arculattal, idén pedig a legendás Ring-tetralógia megújult produkciójával jelentkezett a budapesti komolyzenei élet egyik legkiemelkedőbb eseménysorozata, a Budapesti Wagner-napok. Egy év kihagyás után ismét visszatért A nibelung gyűrűje tetralógia, melyet a rendező, Hartmut Schörghofer tizenegy órányi új videóanyaggal, Vida Gábor segítségével átalakított-újragondolt koreográfiával állított színpadra.

Wagner-hangulat c Csibi Szilvia

A 2019. június 13-tól 23-ig tartó fesztivál összesen nyolc, egytől egyig teltházas előadása a világ minden tájáról vonzotta a közönséget, ami nem meglepő, hiszen a nemzetközi sajtó évek óta kiemelt figyelemmel kíséri a Budapesti Wagner-napok produkcióit, az idei fesztiválra többek között Németországból, az Egyesült Államokból, Japánból, Ausztriából, Törökországból, Finnországból, Olaszországból, Észtországból és Angliából érkeztek szakújságírók. David Karlin, a Bachtrack alapító főszerkesztője így foglalta össze a tapasztalatait:

„Több, mint száz muzsikus játszik, nem is tudom felmérni mennyi, több százezernyi hangot. A Müpában ezek mindegyikét halljuk, olyan magas színvonalon és részletességgel, ahogy az egy operaházban lehetetlen volna… a budapesti Ring összességében nagyszerű és abszolút felejthetetlen élmény.”

A brit Telegraph kritikusa, Mark Ronan így fogalmaz a megújult tetralógiáról:

„Igazi reveláció. Az akusztika elképesztő, amiből az is következik, hogy minden énekes tökéletesen hallható, bárhol álljon is a színpadon. Fischer Ádám pedig gyönyörű kifinomultsággal vezényel…

A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem különleges akusztikája mind az énekesek, mind a közönség számára kivételes élménnyé teszi a Budapesti Wagner-napokat, mely élményhez idén rendhagyó kulináris élvezet is társult: ebben az évben debütáltak a Müpa kisszériás kézműves sörei, melyek négy ízben – és Wagner karakterek által ihletett csomagolásban – várták a rajongókat. A wagneri nedűk mellett a fesztiválra érkezőket a MOME (Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) és a Müpa közötti stratégiai együttműködésnek köszönhetően egy, a Budapesti Wagner-napok arculatát visszatükröző installáció fogadta, amely Dublecz Dániel tervezőgrafika szakos hallgató elképzelései alapján készült.

2020. június 16. és 23. között immár 15. alkalommal változik pezsgő Wagner-szentéllyé a Müpa, és már javában zajlik a bérletárusítás a jövő évi eseménysorozatra. A fesztivált Wagner utolsó zenedrámája, A nürnbergi mesterdalnokok dupla előadása foglalja keretbe, 2020. június 18-21. között pedig a megszokott módon, egymás utáni napokon kerül színre a Ring, ismét páratlan szereposztásban. A nürnbergi mesterdalnokok Beckmesserének szerepében Bo Skovhus, Walter von Stolzingként pedig Klaus Florian Vogt érkezik Budapestre, de visszatér világjáró művészünk, Bretz Gábor is, aki a Ring Fasoltja, és a Nürnbergi Veit Pognerjeként is színpadra lép. Elisabet Strid Évája és John Rutherford Hans Sachsa mellett rajongótábora türelmetlenül várja vissza a Ring Brünnhildéjét, Iréne Theorint, aki a 2017-es évhez hasonlóan ismét elképesztő rekordteljesítményre készül: három egymást követő napon bújik a walkür bőrébe. A régi-új belépők mellett a közönség legnagyobb örömére újra színpadra lép többek között Albert Pesendorfer, Gerhard Siegel és Johan Reuter, valamint olyan kiváló magyar kollégáik, mint Kálmán Péter, Schöck Atala, Pasztircsák Polina vagy Gál Erika. A fesztivál megkoronázásaként Budapestre látogat a Budapesti Wagner-napok egyik legkedveltebb visszatérője, a legendás Wagner-énekesnő, Waltraud Meier, aki Josef Breinl kíséretével ad dalestet 2020. június 22-én.

A 2019-es Budapesti Wagner-napokon készült videó:

A Budapesti Wagner-napok 2020-as programjairól bővebb információkat itt olvashat. 

Budapesti Wagner-napok

„Nem minden Wagner-előadás változtatja meg az embert, nem mindegyik hagy maradandó nyomokat az ember lelkén, de a Fischer Ádám irányította Wagner-ünnep igen

– fogalmaz elismerően a kritika a Budapesti Wagner-napokról. A kultikus eseménysorozatnak köszönhetően mára a Wagner-rajongók kitüntetett rangú zarándokhelyévé vált a magyar főváros, és a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem. A 2006 óta eltelt közel másfél évtizedben az úgynevezett teljes bayreuthi kánonnal, vagyis a szerző életében a Zöld dombon bemutatott mind a tíz operával találkozhatott a közönség, a szcenírozott előadásokon a legkiválóbb Wagner-énekesek lépnek fel évről évre. A fesztivál emblematikus produkciója a Hartmut Schörghofer rendezte Ring-tetralógia, a wagneri örökség szerint négy egymást követő napon előadott A nibelung gyűrűje. A világhírű eseménysorozat művészeti vezetője és karmestere a Kossuth-díjas Fischer Ádám.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top