+ Irodalom

Térey János-emlékestet szerveznek szerdára

MTI/Czimbal Gyula

Térey János (1970-2019) 2019. június 3-án reggel elhunyt Térey János.

A több rangos irodalmi elismeréssel, köztük Babérkoszorú-díjjal kitüntetett író, költő, drámaíró, műfordító emlékére a Jelenkor Kiadó 2019. június 5-én, szerdán este 20 órai kezdettel a Petőfi Irodalmi Múzeummal, a Szépírók Társaságával és a Margó Irodalmi Fesztivállal közösen szervez megemlékezést. Ezen az esten író- és költőtársak, szerkesztők, kiadói szakemberek és színészek olvasnak Térey-szövegeket a Petőfi Irodalmi Múzeum Dísztermében (https://www.facebook.com/events/599231383897009/).

Sárközy Bence, a Jelenkor Kiadó igazgatója ezekkel a szavakkal emlékezik Térey Jánosra:

„Meghalt a barátom, aki bizonyára korunk egyik legnagyobb formátumú költője volt. Debreceni, európai és világra szólóan magyar. Remélem, a magyar költészetben még annál is markánsabb nyomot hagy, mint az a fájdalom, amit most azok éreznek, akik ismerték és szerették. Engem előbb azzal tisztelt meg, hogy szerkeszthettem, később azzal, hogy kiadóként is megbízott bennem, közben pedig megmaradt köztünk az a köntörfalazástól mentes viszony, amire egyedül érdemes kapcsolatot alapozni ebben az életben. Jókat ettünk, nagyokat nevettünk – a nevetése mindig velem marad. Bőven hagyott hibátlan olvasnivalót, nem is tudok mást tenni most, csak újra elővenni a sorait, talán segítenek elfogadni az elfogadhatatlant.”

Felfoghatatlan a veszteség, de arra végképp nincsenek szavak, hogy két kisgyermek apa nélkül maradt. Mindenkit arra kérünk – a család nevében is –, hogy szerda este olvassuk együtt Térey János műveit, mindazt pedig, amit virágra költenénk, ajánljuk fel a családnak az alábbi számlaszámra: Dr. Harmath Artemisz – OTP 11773078-07641639.

Térey János temetéséről később intézkednek, a szerzőt a Jelenkor Kiadó saját halottjának tekinti.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Népszerűek

To Top