+ Irodalom

Botrányos perszónák – a pénzéhes

A kis Bessie Wallis Warfield a huszadik század elején Baltimore-ban arról álmodozott, mint a többi kislány az ő korában, hogy eljön érte a herceg fehér paripán, és feleségül veszi, majd együtt ülnek a trónon, csillogó-villogó gyémántos koronával a fejükön. – Szőcs Henriette írása.

fotó: FAYER, GETTY IMAGES

A trónöröklési rendet Nagy-Britanniában az 1701-es Act of Settlement, az 1772-es Royal Marriages Act és a szokásjog szabályozza, amelyeket néhány pontban 2015-ben megváltoztattak. A továbbiakban a trónöröklési rendben nem élveznek előnyt a fiú utódok és nem kerülnek kizárásra azok, akik római katolikussal házasodnak. Az a személy, aki házasságon kívül született, elveszti jogosultságát a trónöröklésre, és utódainak sem ad át semmilyen jogot. A trónra lépés pillanatában a trónörökösnek protestáns vallásúnak és az anglikán egyház tagjának kell lennie. A változtatások közt szerepel továbbá, hogy csak a trónöröklési sorrend első hat személyének kell kikérni a mindenkori uralkodó engedélyét a házasságra. Ha ezt nem teszi meg, vagy az uralkodó nem járul hozzá, akkor kizárják a trónöröklési sorrendből, de a házasság érvényes marad.

A kis Bessie Wallis Warfield a huszadik század elején Baltimore-ban arról álmodozott, mint a többi kislány az ő korában, hogy eljön érte a herceg fehér paripán, és feleségül veszi, majd együtt ülnek a trónon, csillogó-villogó gyémántos koronával a fejükön. A későbbiekben Bessieből Wallis Simpsonná váló nő azonban imádkozáson kívül sokkal többet tett az álmáért, magába bolondította az angol trónörököst, Edward herceget. Ezzel legalább annyi borsot tört az uralkodó család orra alá, mint napjainkban Meghan Markle, Sussex hercegnője, akit állítólag azért vehetett el Harry herceg, mert ő gyakorlatilag sosem lesz Anglia uralkodója. A Jóisten azonban megtréfálta a kis Bessiet, mert lovat ugyan kapott, de se koronát, se királyi felség megszólítást. A királyfi a legdrágábbal, a trónnal fizetett szerelmük legalizálásáért, mivel brit uralkodó a harmincas években nem vehetett el olyan elvált nőt, akinek még élt a volt házastársa, és Wallis Simpson két ilyen ex férjjel is rendelkezett. Pedig Simpson V. György halála után bizakodva jelentette ki, hamarosan ő lesz Anglia királynéja. Kíváncsi lennék, később felrótta-e Istennek, hogy nem pontosan ilyen lovat akart.

Ki volt ez a nő, aki amerikaiként megvalósította minden nő álmát és kis híján lerombolta az angol alkotmányos monarchiát? Kereskedő családba született, apját korán elvesztette, vagyonos, agglegény nagybátyja finanszírozta tanulmányait az elegáns Oldfields Lányiskolában, ahol előkelő kapcsolatokra tett szert. 1916-ban, az iskola befejezése után hozzáment Earl Windfield Spencerhez, az amerikai hadsereg pilótájához. A férj alkoholista volt, még bevetésekkor is ivott, egyszer emiatt belezuhant az óceánba, de sérülés nélkül megúszta. Az I. világháború alatt Spencert a San Diegó-i támaszpontra helyezték mint kiképzőtisztet. 1920-ban Edward herceg felkereste a várost, de nem találkozott Wallissal. (Pedig így megúszhatták volna egy elvált férjjel. Az elintézés módja meg inkább egy krimimbe illene.) Spencert többször áthelyezték, végül a Távol-Keletre, felesége először nem tartott vele. Afférja volt egy argentin diplomatával, majd férjét követve, Kínában utazgatva, Mussolini későbbi vejével és külügyminiszterével, Galeazzo Cianoval. Mendemondák szerint Simpson terhes is lett Cianótól, majd a félresikerült abortusz okozta későbbi meddőségét. Huszonhétben visszatértek az Államokba, ahol Wallis gyorsan elvált pilóta férjétől.

Fél évre rá feleségül ment Ernest Aldrich Simpsonhoz, aki elhagyta a nő miatt Dorothea nevű nejét. Így kell felfelé bukni és közelebb kerülni az álmok megvalósulásához, fizikálisan is, mert az új férj hajózási ügynökként tevékenykedett, hamarosan Londonba költöztek. Wallis összebarátkozott Lady Furnessel, aki, Edward herceg (nem annyira) titkos szeretője volt akkoriban. Így a Simpson házaspár gyakran találkozott különböző partikon a trónörökössel, és Wallist az udvarban is bemutatták. Túlköltekezték magukat, vagyoni helyzetük megromlott. Harmincnégyben Lady Furness New Yorkba utazott, ezalatt Wallis behálózta a herceget, aki valósággal a megszállottjává, a rabszolgájává vált, elhalmozta a nőt pénzzel és drága ékszerekkel.

1936-ban VIII. Edward trónra lépett. Az év vége felé viszonya Wallis Simpsonnal nyilvánvalóvá vált országszerte, az alattvalók és a sajtó nem kedvelték az amerikai szeretőt, végtelen ambíciókkal rendelkező, pénzéhes perszónának bélyegezték. December 11-én VIII. Edward lemondott a trónról, arra hivatkozva, hogy nem tud uralkodni a szeretett nő segítsége és támogatás nélkül. Ez a legszebb vallomás és ajándék, amit egy nő kaphat. Azonban valószínűleg Wallis imáiban nem egy trón- és jogfosztott hercegecske szerepelt, de már nem volt visszaút, és legalább az ékszereket megtarthatta Edwarddal együtt. Harminchétben Edward nőül vette Wallis Simpsont, azonban sosem fogadták el az udvarban, csupán a férje temetésére kapott meghívást a Buckingham palotába, az arisztokrata társaság kiközösítette, csak egy celeb státusza lett, ami akkoriban még kétesebb értékű volt, mint ma. Hivatalosan sosem szólították felségnek, csupán a baráti társaságuk hívta így. Sovány vigaszként szolgált, hogy Hitler szerint kiváló királyné vált volna belőle. Nem hiszem, hogy igazi szaktekintély lenne a témában, lásd, királynéi alkalmassági vizsga.

Minden esetre, Wallis Simpson oktathatna a Hogyan legyél jó nő? kurzuson, hiszen teljességgel tisztában van azzal, miként találja meg azokat a férfiakat, akik mindig kényeztetik a nőket, ajándékokkal, utazással, figyelmességgel, kedvességgel, ráadásul nem átlagos, hanem igazi, sármos, befolyásos pasik. Aztán, ha a végén mégsem tökéletesen sülne el a dolog, egy elengedés kurzust is vezethetne, szintén horror áron. De erről már sajnos lecsúsztunk. Grátisz tanácsom hercegfogás ügyében:

A dekoltázs mély ruhakivágás, mellyel a fiatal nő szeretőt szerezhet magának, az idősebb pedig náthát. Vagy trónfosztott királyfit.

Botrányos perszónák – a pénzéhes
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top