+ Történelem

Érzéketlenség az áldozatokkal szemben: Náci étkészlet a terítéken

Keresés a weben

Törölte a náci emléktárgyak árverését egy belfasti aukciósház zsidó vezetők tiltakozása miatt.

A Bloomfield Aukciósház egy étkészletet kínált eladásra, amelynek becsült ára 20 ezer font (7,3 millió forint). Facebook-oldalán “történelmi ritkaságnak” nevezte a tételt, amely egy szvasztikával díszített asztalterítőt, szalvétákat és ezüst étkészletet tartalmaz.

Állítólag Adolf Hitler 50. születésnapjára készült a német birodalmi vasút különleges, személyes vagonja számára.

Amikor megjelent az aukciósház Facebook-posztja, a szervezőket azzal vádolták meg, hogy antiszemitizmusból akarnak nyerészkedni – írja internetes oldalán a The Independent című brit lap.

Heino Schonfeld, az írországi Holocaust Education Trust igazgatója szerint felháborító a készlet értékesítése, ezeket a tárgyakat múzeumban kellene tartani.

“Látva a hirdetést, nagyon felháborodtunk. Egyetértek, hogy történelmi jelentőségűek, de múzeumban lenne a helyük, megfelelő kontextusban és magyarázattal kiegészítve. Olyan környezetben kell kiállítani a készletet, amely megemlékezik az áldozatokról és elmagyarázza, mit szimbolizálnak a tárgyak”

– fejtette ki Schonfeld.

“Nem azt mondom, hogy meg kellene semmisíteni, ezek műtárgyak, amelyeket megfelelő módon kell kiállítani”.

Véleménye szerint az aukció teljes érzéketlenséget mutat a náci terrorrezsim áldozatainak és üldözötteinek érzéseivel szemben.

“Tiltakozunk, és kiemelnénk, hogy az ilyen eljárás számos törvényalkotási rendszerben illegális, például Oroszországban és Franciaországban, olyan fontos országokban, amelyek szenvedtek a náci rezsim alatt. Hasonló reakciót várunk Anglia és Írország kormányától. Nem illegális, de attól még rossz”

– írta a Holocaust Education Trust.

“A tárgyakat övező érzékenység fényében úgy döntöttünk, visszavonjuk eladásukat és nem kínáljuk őket többé megvételre a jövőben”

– közölte a tételek visszavonása után Craig Bennett, a Bloomfield aukciósház munkatársa.

Náci emléktárgyak eladása az Egyesült Királyságban nem illegális, más európai országokban azonban tiltott, például Németországban, Franciaországban, Oroszországban, Ausztriában és Magyarországon is.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top