+ Képzőművészet

Pályázati felhívás időszaki köztéri műalkotásokra Szentendrén

Keresés a weben

A Ferenczy Múzeumi Centrum idén is nyilvános pályázatot hirdet street art, public art illetve köztéri szobrászati projektek megvalósítására a szentendrei Bizottság-ligetbe.

A projekt a 2019. évi Art Capital programjához kapcsolódik.
 
Amióta van Art Capital kortárs fesztivál Szentendrén, a HÉV-vel érkező látogatókat azóta fogadják különleges köztéri alkotások a Posta előtti Bizottság-ligetben. Valaha ef Zámbó István óriási, égbe mutató női ujja állt itt talányosan tekeredő kígyó gyűrűjével, de aztán idővel ez és a többi szobor is elkerült innen. Egy izgalmas hagyományt újított meg tehát a Ferenczy Múzeumi Centrum, amikor a nyári Art Capital fesztiválok részeként és nyitányaként pályázatot hirdetett ide

„street art, public art, illetőleg köztéri szobrászati projektek időszaki megvalósítására”.

Az első, 2017-es zsűrinek természetesen ef Zámbó is tagja volt, amikor Borbás Péter és Szentes Annamária OTTHON/talanság, valamint Szabó Ottó/Robotto: Az eltévedt űrhajós című műve nyert a pályázaton. Utóbbi azóta megjárta Bécset is, ahol egy hónapon át a Városházától nem messze, az Universitat Wien közelében lévő Sigmund Freud parkban állították ki, ahol a térképét zavartan vizsgálgató króm „turistaként” álldogált a nevezetes bécsi Fogadalmi templommal szemben.  

2018-ban a tavalyi Art Capitalhoz kapcsolódva Az Édenkert nyomában címmel szólt a pályázat, amit pályázói közül végül három nyertest választottak ki. Csurka Eszter A víz érintése című víz alatt készített szobrával nyert, Nagy Barbara (Kert-hálózatok) installációja lábakon álló, apró üvegházakból állt vadszőlővel befuttatva, Tóth Eszter (Kerti locsoló) pedig egy óriás locsolókannát konstruált, ami lebegve a földre locsolt vízsugaraival kapcsolódott a talajhoz.

A street art pályázat idén is a május végén induló Art Capitalhoz kapcsolódik, témája Régi és új álmok.  

A pályázatot a kiíró egy nyomtatott és öt digitális példányban (CD-n, DVD-n vagy pendrive-on PDF-formátumban) várja hagyományos postai úton a következő címre: 

Ferenczy Múzeumi Centrum, Igazgatói Titkárság, 2000 Szentendre,

A pályaművek beérkezési határideje: 2019. február 14.

 • A zsűri tagjai: Farkas Ádám Kossuth-díjas szobrászművész; Gulyás Gábor esztéta, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója; Muladi Brigitta művészettörténész; Szabó Noémiművészettörténész, az FMC Művészeti Főosztályának vezetője; Wesselényi-Garay Andorépítész, építészettörténész.
 • A bíráló bizottság a beérkezett pályaművek tanulmányozása után a legígéretesebbnek ítélt tervek készítőit egyenkénti zártkörű konzultációra hívja be, amelyeken módosításokat, illetve további anyagokat is bekérhet a pályázóktól.
 • A zsűri a konzultációkat követően, legkésőbb 2019. március 14-ig hozza meg döntését. A döntésről valamennyi pályázó értesítést kap, a nyertesek nevét a Ferenczy Múzeumi Centrum honlapján tesszük közzé.
 • FORMAI KÖVETELMÉNYEK: a pályázat nyelve: magyar. Műfaji vagy technikai megkötés nincs, egy pályázó több tervet is benyújthat.
 • KERETÖSSZEG: a pályázható összeg megvalósuló művenként bruttó 900 000 Ft, amely a járulékos költségeket is magában foglalja.
 • A PÁLYÁZAT ELBÍRÁLÁSA: a pályázatokat szakmai kuratórium bírálja el.
 • A PÁLYÁZAT BENYÚJTÁSA: a pályázatot egy nyomtatott és öt digitális példányban (CD-n, DVD-n vagy pendrive-on PDF-formátumban) várjuk hagyományos postai úton a következő címre: Ferenczy Múzeumi Centrum, Igazgatói Titkárság, 2000 Szentendre,
 • A PÁLYÁZATI ANYAGNAK A KÖVETKEZŐKET KELL TARTALMAZNIA:
  Koncepció – 2000–4000 karakter terjedelemben;
  Műleírás – pontos méretekkel, az anyag- és technológiahasználat megjelölésével, statikai tervvel, jellemzők megadásával;
  Látványterv – rajz, számítógépes animáció, fotó vagy makett;
  Költségvetés: amennyiben a mű megvalósításának költségvetése a pályázati keretnél nagyobb, csatolni kell a többletforrás meglétét igazoló kötelezettségvállaló nyilatkozatot;
  Szakmai életrajz – a releváns művek és kiállítások feltüntetésével;
  Elérhetőség – hagyományos és elektronikus cím.
 •    TEMATIKA: a pályázat kiírója előnyben részesíti az olyan terveket, amelyek témaválasztásukban kapcsolódnak a 2019. évi Art Capital címéhez (Régi és új álmok), reflektálnak a téma gazdag kultúrtörténetére, az ezzel kapcsolatos társadalmi és pszichikai jelenségekre, tapasztalatokra – ugyanakkor a tematikus kapcsolódás nem kizárólagos feltétel.
 • HELYSZÍN: a Bizottság-liget, azaz a Szentendre, Dunakanyar körút és Kossuth Lajos utca által közrefogott, az 1. számú postahivatal előtt lévő közterület.
 • IDŐTARTAM: a megvalósuló alkotások installálása 2019. május 10–23. között történik, a művek várhatóan 2019. szeptember 1-ig maradnak kiállítva a köztéren. A bontásra további öt munkanap áll majd rendelkezésre.
 • TOVÁBBI INFORMÁCIÓ: a pályázattal kapcsolatos gyakorlati kérdésekről a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatói titkárságán lehet telefonon, e-mailben vagy személyesen érdeklődni.
1 hozzászólás

1 hozzászólás

 1. Mahir Kara szerint:

  Minden baromságot, amit 1 zsidó kitalál, más sznob zsidók ájultan szemlélik!

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top