+ Irodalom

Akit az istenek és az emberek is kitaszítottak

Akit magával ragadott az Odüsszeia világa, az valószínűleg örömmel merül majd el Madeline Miller soraiban és Kirké életének történetében is.

Madeline Miller

Madeline Miller: Kirké [Circe] – General Press Kiadó, 2019 – fordította Frei-Kovács Judit – 424 oldal, keménytáblás kötés – ISBN 9789634522195

Január végén jelent meg magyarul Madeline Miller második kötete, a Kirké. A 40 éves amerikai szerzőnő korábban görögöt és latint tanított középiskolásoknak, első könyve a 2011-ben megjelent Akhilleusz dala volt, melyet 10 évig írt és több nemzetközi irodalmi díjat is nyert. Miller legújabb regénye az Odüsszeiából ismert varázslónő élettörténetét meséli újra egyes szám első személyben.

Kirké a Napisten, Héliosz lányaként látta meg a napvilágot. Mivel születése után úgy tűnik, nincs varázsereje, nem kelti fel szülei érdeklődését, ráadásul apja házában senkihez sem kerül közel.  Nagy magányában egy halandó férfiban lel lelki társra, ekkor derül ki, hogy mégis van hatalma, képes szörnyekké változtatni ellenségeit. Zeusz egy lakatlan szigetre száműzi Kirkét, aki egyre inkább megismeri saját képességeit. Bolyongása során a varázslónő híres mitológiai alakokkal találkozik, miközben feldühíti az isteneket és a halandókat is, végül pedig a legfélelmetesebb olümposzi istennel találja szemben magát.

Istenek, árulások, háború, szerelem – a görög mitológia és az Odüsszeia világa hálás téma egy kalandregényhez, márpedig Madeline Miller nem először téved erre a terepre. Ahogy az Akhilleusz ​dalában, úgy a Kirké esetében is a főhős száműzetése jelenti a dráma kiindulópontját. Egy ideig úgy tűnik, a szerző második regényében Héliosz lányának szenvedéstörténetéről olvashatunk, ám a történet előrehaladtával végigkövethetjük a főszereplő sorsát és karakterfejlődését is: láthatjuk, hogyan válik a félénk, bizonytalan Kirkéből bátor, saját sorsát kezében tartó varázslónővé, aki akár a legnagyobb istenekkel is szembe mer szállni.

Madeline Miller szemléletesen mesél, néha úgy érezzük, mintha hosszú naplót olvasnánk, melynek írója élettörténetének minden apró részletét papírra veti. A szerző nagy gondot fordít a szereplők és a helyszínek ábrázolására, ugyanakkor az akciókat sem spórolta ki regényéből. Akit magával ragadott az Odüsszeia világa, az valószínűleg örömmel merül el Madeline Miller soraiban és Kirké életének történetében is.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top