+ Interjú

Miért döntött úgy Gilbert Varga, hogy leszerződik a Pannon Filharmonikusokkal? – videó

2019. január elsejével új korszak kezdődik a város zenei életében, amelynek Gilbert Varga és karmestertársa, Bogányi Tibor határozza majd meg a zenei arculatát. Az alábbi videóinterjúban Bősze Ádám kérdezi Gilbert Vargát…

Emlékeztek még, amikor azt írtam, hogy Gilbert Varga hazatér? Tavaly februárban még csak egyetlen koncertről volt szó. Ám Gilbert Varga azon a napon meglátott valamit a zenekarban, a hangversenyteremben és Pécs városában is. Október végén robbant tehát a hír, hogy a világhírű karmester hosszú távra szerződik a Pannon Filharmonikusokkal. 2019. január elsejével új korszak kezdődik a város életében, amelynek Gilbert Varga és karmestertársa, Bogányi Tibor határozza majd meg a zenei arculatát. Az alábbi videóinterjúban Bősze Ádám kérdezi a mestert a döntés hátteréről, tavaly februári benyomásairól, a közös munka lehetőségeiről és a jövőbeli tervekről.

Gilbert Varga a pécsi koncertteremről:

„Az egyik legjobb terem a világon. Abszolút. Messze a legjobb azok közül, amelyeket az országban ismerek. […] Olyan, mint amikor picit megérint valakit és az egész test beleborzong. Lenyűgöző és komplikált, mert meg kell tanulni, hogy csináld, mit mondj, hogyan fejezd ki, hogy érintsd meg, milyen irányban.”

Arról, hogy két dudás lesznek-e egy csárdában Bogányi Tiborral:

„Nincs egyensúly. Egy karmester van két arccal. […] Mert nekem van pozitív meg negatív oldalam. Valószínűleg Tibornak is, és így kiegészítjük egymást. Mindketten érintettek vagyunk a zenekar jövőjét illetően, együtt dolgozunk, és ami még fontosabb: nem vagyunk ’Machtmensch’-ek, […] akik maguknak akarják a hatalmat.” És mi a helyzet a darabok felosztásával egymás között? „Ha [valamit] mindketten nagyon szeretnénk, hát akkor lesz egy bokszmeccsünk…”

A nevelésről mint távlati célról:

„Óvatosan bánnék azzal a fogalommal, hogy közönségnevelés. Nem gondolom, hogy a közönség nevelésre szorul, különösen nem egy olyan országban, mint Magyarország, ahol, azt gondolom, nagyszerű és meggyőző zenét szeretnének hallgatni. A zenekar nevelését illetően többször kell leülnünk Tiborral, hogy mi az, ami érdekel minket.”

Arról, hogy elég jól ismerte-e a zenekart ahhoz, hogy aláírja velük a szerződést:

„Azt is kérdezhetné: elég jól ismerte-e a feleségét, mielőtt elvette feleségül?”

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top