+ Tudomány

Mamut DNS-t találtak most készült elefántcsont-ékszereken

Gyapjas mamut DNS-ét mutatták ki brit kutatók elefántcsontból készült csecsebecsékben, amelyek Kambodzsából származnak.

A 10 ezer éve kihalt faj génjei a kambodzsai tárgyakban meglepték a vizsgálatot végző WildGenes természetvédelmi szervezetet, mivel már az első tesztek kimutatták a létezését és különösen szokatlan egy olyan trópusi ország termékeiben, mint Kambodzsa.

A WildGenes az elefántcsontból készült tárgyak DNS-vizsgálatával igyekszik feltérképezni a csempészáru származását, hogy megkönnyítse a fellépést az illegális kereskedelem ellen.

A civil szervezet szakértői egyelőre nem tudják megmondani, hogy a mamut-DNS felfedezéséből milyen következtetésekre lehet jutni az elefántok védelmét illetően.

A WildGenes célja létrehozni Phnompenben egy genetikai kutatólaboratóriumot a tiltott termékek származási helyének megállapítására. Úgy véli, ennek ismeretében hatékonyabb lehet a küzdelem az elefántcsont-kereskedelem ellen.

Alex Ball, a szervezet programigazgatója szerint a világon évente 30 ezer elefántot ölnek meg az agyarukért, és Kambodzsa az egyik olyan hely, ahol növekvőben van az elefántcsonttal folytatott tiltott üzletelés.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top