+ vallás

Ferenc pápa elmondta, milyen a jó politikus

Korunk egyik csapásának nevezte a papok által elkövetett szexuális visszaéléseket Ferenc pápa a Vatikánban akkreditált diplomatákhoz intézett hétfői beszédében, amelyben számos aktuális nemzetközi politikai kérdést is érintett.

Ferenc pápa kijelentette, a kiskorúakkal szembeni szexuális visszaélés a leggyalázatosabb bűncselekmény, amely gyógyíthatatlan sebet ejt az áldozatokon. Az egyházfő hangsúlyozta, hogy a Szentszék és az egyház egésze elkötelezi magát a pedofília elleni harcra és a megelőzésre, valamint az esetek eltitkolásának felszámolására,

“fényt derítve az igazságra az egyházi személyeket érintő ügyekkel kapcsolatban és igazságot szolgáltatva a szexuális erőszakot elszenvedett kiskorúaknak, amit a hatalommal való visszaélés is súlyosbít”.

A pápa emlékeztetett, hogy püspöki tanácskozást hívott össze a kiskorúak védelméről februárra a Vatikánba.

Ferenc pápa a Vatikánban akkreditált diplomatákhoz intézett olasz nyelvű, hosszú beszédében a nemzetek közötti multilaterális párbeszédet szorgalmazta. Megjegyezte, hogy a nemzetközi szervezeteket gyakran hatalmi és érdekcsoportok irányítják, amelyek “ideológiai gyarmatosítással” nem tartják tiszteletben a népek méltóságát és érzékenységét.

Ezzel egy időben az államok egyre inkább kizárólagos nemzeti érdekeiket tartják szem előtt. Mindez az egyházfő szerint a politika hitelvesztéséhez, a gyengébb országok peremre szorításához vezet.

“A politikának messzelátónak kell lennie (..). A jó politikusnak nem teret kell foglalnia, hanem folyamatokat kell elindítania”

– jelentette ki Ferenc pápa.

Békét sürgetett többek között Ukrajnában, politikai megoldást Szíriában, valamint Venezuelában és Afrika több államában.

A pápa a szegénység, az erőszak, az üldözés, a természeti csapások elől menekülők támogatását, integrációját és esetleges hazatérésének elősegítését szorgalmazta. Viszonyítási pontnak az ENSZ globális migrációs csomagját nevezte.

A Vatikánvárosi Állam tavalyi tevékenységei közül a Kínával aláírt megállapodást emelte ki, és kitért arra, hogy az idén Marokkóba és az Egyesült Arab Emírségekbe is ellátogat. Emlékeztetett, hogy az idén lesz 30 éve a berlini fal lebontásának.

A Szentszéknél 183 ország képviselteti magát.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

 1. Mahir Kara

  2019-01-18 - 05:05

  1. Az eszme a leghatékonyabb fegyver a közösség vagyonának elrablásához.
  2. Az eszme, a vallás a hatalom bűnrészese, támogatója, haszonélvezője. A pap meg a téveszmeterjesztés szolgálója!
  3..Az anyagi javak szerzésének lehetősége, sokakat tesz gazemberré!
  4. A hatalommal haszonélvezői ünnepelnek!
  5. Eltűri az ostobát a hatalomba, a többi ostoba!
  6. A világ, a hit, az eszme, ragaszkodik saját hülyeségéhez, mint az egyes emberek!
  Eszme:
  A papság, “megélhetési néphülyítő” eredendően zsidó! Befolyásoló, ösztön, kriticizmus, faji és egyéni önzés, faji önérzet, faji állhatatosság, bujaság,(pedofília) sikerimádat, (sport, színész, irodalmi) SZÉGYENTELENSÉG, erkölcsi érzék hiánya, (politika gazemberei) szívós akarat.” Kiss Sándor: zsidó fajiság 1943

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Népszerűek

To Top