+ Történelem

170 éve Debrecen volt a főváros

A Szent Korona hiteles másolatát tekintik meg látogatók A másik fõváros - Kossuth és Debrecen 1849 címû kiállítás megnyitóján a debreceni Déri Múzeumban 2019. január 6-án. 1849-ben fél évig Debrecen volt a Magyarország fõvárosa. MTI/Czeglédi Zsolt

A Szent Korona hiteles másolata is látható a debreceni Déri Múzeumban vasárnap nyílt időszaki kiállításon, amely annak állít emléket, hogy Debrecen 170 évvel ezelőtt fél évig a nemzet fővárosa volt.

Papp László, Debrecen polgármestere A másik főváros – Kossuth és Debrecen 1849 című tárlat megnyitóján felidézte: a magyar történelem szempontjából rendkívül fontos időszakban volt a nemzet fővárosa Debrecen.

“Debreczen népe! Ime, én a nemzet nevében Debreczen városát a magyar szabadság őrvárosának nyilatkoztatom s az országgyűlést és kormányt a debreczeniek becsületérzésének rendíthetetlen sziklájára helyezem”

– idézte a polgármester Kossuth Lajos 1849. január 6-i kiáltványának záró sorait. Hozzátette: a főváros szerepét egyebek mellett a Szent Korona Debrecenbe szállítását követően, ténylegesen január 9-től töltötte be a város.

“Debrecen mindazért lehetett a szabadság őrvárosa, amit a magyar nemzetért és az államiságért 1848-49-ben tett. Azért lehetett az ország másik fővárosa, mert polgárainak hazaszeretete, hűsége, áldozatkészsége olyan védelmet biztosított a kormánynak és az országgyűlésnek, amely erősebbnek bizonyult minden katonai erődítménynél”

– fogalmazott Papp László.

A Szent Korona hiteles másolatát fotózza egy látogató A másik főváros – Kossuth és Debrecen 1849 című kiállítás megnyitóján a debreceni Déri Múzeumban 2019. január 6-án. 1849-ben fél évig Debrecen volt a Magyarország fővárosa.
MTI/Czeglédi Zsolt

A kiállítás az első programja annak a fél évig tartó eseménysorozatnak, amellyel a 170 évvel ezelőtti eseményekre emlékeznek a városban.

Angi János, a Déri Múzeum igazgatója elmondta: a kiállítás két “ékköve” a Szent Korona 2000-ben készült hiteles másolata, amelyet a Magyar Nemzeti Múzeum jóvoltából egy hétig láthatnak az érdeklődők, valamint Kossuth Lajos 1849. január 6-i kiáltványának egyik eredeti példánya.

A kiállítást megnyitó Hermann Róbert, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum főtanácsosa kiemelte: Debrecen jó választásnak bizonyult, működőképes fővárosa volt Magyarországnak. Hozzátette: a debreceniek ma is joggal lehetnek büszkék arra az időszakra.

A tárlaton egyebek mellett korabeli bankókat, a debreceni Sesztina cég Kossuth-plakettjét, Kossuth Lajos 1848-as pénzügyminiszteri jelentését és az 1849-ben Gödöllőn kelt Szózatának kéziratos változatát is láthatják az érdeklődők. A kiállítás március 3-ig látogatható.

170 éve Debrecen volt a főváros
1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Mahir Kara szerint:

    Kos útján járó, valódi politikus! Sikkasztással kezd, árvaszéki ülnök, árvák pénze! Menekül, államkasszával/ koronával (mint Khon bila)Rájön eladni nem tudja, elásatja! De megmarad nyugdíj alapja! Görgeyt a cár 100 aranyos évjáradéka tartja el!Példaképp, a példakép!

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top