+ Zene

A jövő év leglátványosabb előadása: A varázsfuvola Szentmargitbányán

A 2019-es szezon slágere Mozart A varázsfuvola című operája lesz. Az egyik legismertebb és legkedveltebb operát tűzik műsorra a Fertő-tó melletti Szentmargitbánya kőfejtőjének szabadtéri színpadán. A nem mindennapi helyszín lélegzetelállító és mesés környezetet biztosít Mozart szerelemről és józan észről szóló meséjéhez. A Cornelius Obonya és Carolin Pienkos rendezőpáros először rendez Európa egyik legnagyobb szabadtéri színpadán, a premier 2019. július 10-én lesz.

A varázsfuvolát talán senkinek nem kell bemutatni. Az Éj Királynője megkéri Tamino Herceget, hogy szabadítsa ki lányát, Paminát, akit apja halála után Sarastro, a főpap orvul elrabolt. Útján végigkíséri Papageno, a madarász. Tamino herceg varázsfuvolát, Papageno pedig mágikus csengettyűt kap, hogy megszelídítsék a vadállatokat, megoldják a feladványokat és kiállják a próbákat. Ki győzedelmeskedik – a sötét éjszaka vagy a fényes nappal? A jó vagy a gonosz? A végére egyetlen győztes marad, a szerelem. Hogy is végződhetne másképp. A herceg és a királylány egymásra találnak, együtt küzdenek tűzön-vízen át. És Papageno, a madarász is karjába zárhatja gerlicéjét. Ahogy a mesékben.

Mozart népoperának szánta művét, amelynek egyes motívumai idővel tényleg klasszikus slágerekké váltak. Hány ablakból halljuk az Éj Királynő áriáját?

Papageno áll a cselekmény középpontjában: az élvezetek embere, aki gyakran választja a bort a nagy életbölcsességek helyett. A jelenben él, kiélvezi minden pillanatát. Ismerős? Papageno tehát olyan, mint bármelyikünk. Ezért tudunk azonosulni vele, ahogy a mesebeli legkisebb királyfival. Papageno szerepét az ősbemutatón Mozart szövegírója, Emanuel Schikaneder játszotta. A hallgatósághoz közelálló, nem „énekes” színészi előadásmódjával belopta magát a közönség szívébe. Ezt a tradíciót követve Szentmargitbányán sem operaénekes, hanem színész játssza majd Papageno szerepét.

De ki is lesz Papageno? Max Simonischek, a német nyelvterületen jól ismert és közkedvelt színész. Simonischeket jelentős színházi alakításai mellett számos díjazott televíziós és mozifilmes produkcióból ismerhetjük. 2017-ben megkapta a Nestroy-díjat, a legtekintélyesebb osztrák színházi szakmai elismerést.

Természetesen az idealizmus sem hiányozhat egy magára valamit adó nívós produkcióból. A rendezők egy jobb világ utópiájaként viszik színre A varázsfuvolát.

A Cornelius Obonya-Carolin Pienkos rendezőpáros első zenés színházi munkájában, a milánói Scala-ban színpadra vitt Denevérben már bizonyítottak. Azért természetesen nagy kihívás ez nekik.

A rendezés Mozart szellemiségét követi: a nappal és az éjszaka, a nők és a férfiak, a hagyomány és a haladás közötti, mélyen húzódó konfliktusok. Keresik az okokat, de persze nem találják. Hiszik, hogy az emberi konfliktusok megoldhatók. Mert ha a valóságban legküzdhetetlenek az ellentétek, legalább a művészetben legyen úgy, ahogy szeretnénk. Mozart is hitt egy jobb világban, amit kicsiben, a saját zenéjében meg is valósított.

A színpompás, fantáziadús, mutatós jelmezeket, a szakma által sokszorosan elismert olasz Gianluca Falaschi tervezi. Raimund Bauer színpadképében fajsúlyosan jelen lesz maga a kőfejtő, így egyesítve a nyers természetet az emberivel. A kőfejtőbe madarakat „telepítettek”, a rideg környezet ellenpontjaként.

Karsten Januschke karmesterrel régi ismerős tér vissza a Szentmargitbányai Kőfejtőbe –  Donizetti 2016-os Szerelmi bájitala után A varázsfuvolában fiatal énekeseket dirigál. Pamina szerepében két Mozart-specialista szopránt hallhatunk: Ana Maria Labint és Kateryna Kaspert. Tamino szerepében két, nemzetközileg elismert tenor áll a színpadon: Attilio Glaser és Martin Piskorski. Az Éj Királynőjének bámulatos koloratúr áriái Danae Kontora és Maria Kublashvili előadásában csendülnek fel. Sarastro-t Luke Stoker – akit már a Rigoletto 2017-es előadásában, Sparafucile szerepében láthatott a kőfejtő közönsége –  és Bogdan Taloş basszusok alakítják. Mellettük számos kiválóság lép fel: Elizabeth Reiter, Nina Tarandek, Martina Fender, Günter Haumer, Uwe Schenker-Primus és Roman Payer. A három fiú szerepében a St. Florian fiúkórusának tagjai állnak színpadra. Szándékos a szakmai nagyságok keverése a fiatal feltörekvő művészekkel.

Az Walter Zeh vezetése alatt álló Philharmonia Chor Wien mellett a Budapesti Filharmónia Társaság Zenekarát hallhatjuk. Rengeteg meghallgatást tartottak, és egyértelműen a magyar zenekar mellett döntöttek.

Időpontok: július 10-től augusztus 17-ig

Kezdési időpont: 20.30 óra, beengedés 18.30 órától

Időtartam: kb. 3 óra, szünettel együtt

Árak: € 33 – € 145

Jegyvásárlás & Információk

A pan.event jegyiroda a következőkről nyújt teljeskörű információt illetve a következő eseményekre árul jegyeket:  az előadásra vonatkozó minden információ elérhető és a következő jegyeket vásárolhatják itt meg:

  • A varázsfuvola – operaelőadás, Szentmargitbányai kőfejtő, nagyszínpad
  • Opera-Lounge, Szentmargitbánya
  • Bepillantás a kulisszák mögé – színpadi vezetés: A varázsfuvola
  • Transzport Bécsből ill. Eisenstadtból (Kismarton) Szentmargitbányára (St. Margarethen)
  • classic.Esterhazy koncertsorozat 2019 a eisenstadti (Kismarton) Esterházy-kastélyban
  • HERBSTGOLD – Fesztivál 2019 az eisenstadti (Kismarton) Esterházy-kastélyban és a kastélynegyedben

Kapcsolat

pan.event GmbH jegyiroda

Esterházyplatz 4

7000 Eisenstadt

Nyitvatartás:

H – P: 9.00 – 17.00 óra

E tickets@panevent.at

T +43 2682 65 0 65

Online-foglalás

www.operimsteinbruch.at

www.esterhazy.at/classic

www.herbstgold.at

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top