+ Jegyzet

Nem bízunk a sógorban?

Az odaígért festmény kölcsönadását az osztrák kiállításra a Miniszterelnökség a kiállítás megnyitása előtt „az utolsó pillanatban megtiltotta”.

Keresztelő Szent János prédikációja

Egy komment és egy hír margójára

KA hozzászóló hiányolja tájékozottságomat a bécsi Bruegel-kiállításnak (pontosabban az osztrák állam által fenntartott Szépművészeti Múzeumnak – KHM) odaígért, majd a festmény kölcsönadását megtagadó állásponttal kapcsolatban. Igaza van. Az Új botrány Magyarország és Ausztria között című írást nem ismertem. Kár, hogy nem ismertem, mert akkor sokkal keményebb érveim lehettek volna, hogy bizonyítsam: Miért szégyelli magát a magyar, amikor kilép a kiállításról?

Röviden a tények.

A Bruegel-kiállítás katalógusában szerepel a Keresztelő Szent János prédikációja című festmény, amelyet tehát a magyar tulajdonos odaígért az eddigi legnagyobb Bruegel kiállítás számára. A magyar tulajdonos a Batthyány család, amely két éve kapta vissza a festmény tulajdonjogát a magyar államtól. (A Batthyány család hál’Istennek túlélte a 2. világháborút, és így visszakaphatta elrabolt tulajdonát. Nem mindenki volt ilyen szerencsés.)

Az odaígért festmény kölcsönadását a Miniszterelnökség a kiállítás megnyitása előtt „az utolsó pillanatban megtiltotta”. Bár a cikk szerint a Miniszterelnökség még nem válaszolt a lap megkeresésére, de feltételezhető, hogy jogi viták állnak az ügy hátterében. A kép tulajdonjogára ugyanis bejelentette igényét „a Batthyányak ősi, güssingi (németújvári) várát és annak tárgyait kezelő alapítvány, illetve annak egyik fenntartója, Burgenland tartomány”.

Egy a gond: ha a Miniszterelnökség nem adja oda a már odaígért festményt egy osztrák állami intézménynek, mert attól tart, hogy gondok lesznek a visszaadás körül, vagy ahogy KA kommentelő írja: „komoly veszélyben volt a festmény visszaszállítása”, akkor bizalmatlanságról beszélhetünk. Pontosabban a magyar állam nem bízik az osztrák államban.

Ám ha egy uniós ország ennyire nem bízik egy másik uniós országban, amellyel mellesleg majd’ ötszáz éven át szoros szövetségben élt, akkor hogyan bízzon ebben a bizalmatlan államban, kormányban a világ bármelyik állama, mikor kölcsönad neki vagy támogatja éveken át?

A történetet színezi, hogy a festményt

„az október végén ismét megnyíló Szépművészeti állandó kiállításának részeként a nagyközönség is megtekintheti Budapesten”.

Fricska Bécsnek? Olcsó!

Köszönöm a kommentelőnek, hogy felhívta a figyelmemet az említett cikkre, és így lehetőséget adott ismét annak bizonyítására: Miért szégyelli magát a magyar, amikor kilép a bécsi Bruegel kiállításról?

Rutkai Krisztina

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top