+ Oktatás

Képzés indul az élethosszig tartó tanulást támogató múzeumokért

Az ingyenesen elvégezhető 60 órás akkreditált továbbképzésre kulturális szakemberek jelentkezését várják.

kép forrás: pexels

Segítséget jelenthet a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) által szervezett Korszerű múzeumi tudásátadás az élethosszig tartó tanulás érdekében című továbbképzés a korai, végzettség nélküli iskolaelhagyók számának csökkentéséhez. A „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című projekt múzeumi komponensének keretében kidolgozott, ingyenesen elvégezhető 60 órás akkreditált továbbképzésre kulturális szakemberek jelentkezését várják.

Az októberben induló továbbképzés célja, hogy a képzés résztvevői képessé váljanak az iskolákkal szorosan együttműködve támogatni az iskolákban folyó munkát, és az önismeret, önkifejezés, önálló tanulás, kritikus gondolkodás fejlődését, ezáltal inspirálni a felzárkózást.

A képzésen részt vevő kulturális szakemberek olyan korszerű múzeumi oktatási és élménypedagógiai módszereket ismerhetnek meg, melyekkel ébren tartható a figyelem és valóban hatásossá válik az élményszerű tanulás. Gyakorlati úton sajátíthatják el, hogy a múzeumi gyűjtemények hasznosításával miként támogatható a felzárkózás és a kompetenciafejlesztés, illetve a kulturális javakhoz való egyenlő hozzáférés, az iskolákkal együttműködve hogyan lehet segíteni az önálló tanulást és a korai iskolaelhagyók számának csökkenését.

A kép forrása: unsplash

Téma lesz a képzésen továbbá azt is, hogy hogyan lehet az adott kiállításhoz kapcsolódóan sikeres ismeretátadási programokat tervezni, múzeumi környezetben iskolai közösségi szolgálatot koordinálni, elérni a különböző korcsoportokat vagy bevonni múzeumi programokkal a fogyatékkal élőket.

Az ingyenesen elvégezhető képzés a digitális média nyújtotta lehetőségeket és a hagyományos tantermi oktatás módszereit egyaránt használja, azaz blended formában zajlik. Tartalmazza a nyomtatott oktatási segédanyagot, a képzés sikeres elvégzését igazoló tanúsítványt, az étkezést (büfé, meleg ebéd és vacsora) és igény esetén a szállást a résztvevők részére a képzés időtartamára. A képzés a NKÖM 1/2000 (I.4.) kulturális szakemberek továbbképzéséről szóló rendelet szerint akkreditált.

A képzés két, maximum 15 fős turnusban végezhető el Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban:

Az I. turnus: 2018. október 15-18., II. turnus: 2019. március 11-14.

Az I. turnusra 2018.09.23-ig az alábbi linken keresztül lehet beküldeni az online jelentkezést:

http://mokk.skanzen.hu/korszeru-muzeumi-tudasatadas-az-elethosszig-tarto-tanulas-erdekeben-kmt60b.html

A jelentkezési felületen történő regisztráció nem jelent automatikus felvételt a képzésre, a jelentkezéseket a MOKK belső elbírási folyamat során rangsorolja, melynek eredményéről minden jelentkezőt írásban értesít. További információ Németh Barbara oktatásszervezőtől kérhető a nemeth.barbara@skanzen.hu címen vagy a +36 30 272 0890-es telefonszámon.

A Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek projekt keretében ingyenesen elvégezhető további képzésekről szóló információk az alábbi linken tekinthetők meg:

http://mokk.skanzen.hu/kepzes.html

A Korszerű múzeumi tudásátadás az élethosszig tartó tanulás érdekében című képzésre a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú projekt keretében kerül sor. A 2017. február 1-én indult kiemelt uniós projektet a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, mint konzorciumvezető a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár konzorciumi partnerségével valósítja meg 36 hónap alatt. A projekt célja a múzeumi és könyvtári terület intézményeinek és szakembereinek felkészítése arra, hogy választ adjanak az új társadalmi-gazdasági kihívásokra, az oktatási területet segítve hozzájárulhassanak a korai iskola elhagyók számának csökkenéséhez, a felsőfokú végzettségűek arányának növekedéséhez, hosszú távon pedig a lakosság munkaerő-piaci lehetőségeinek javításához. A „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című projekt szakmai megvalósítói elkötelezettek az esélyegyenlőség szerepének növelése, a hátrányos helyzetűek felzárkóztatása és a kulturális javakhoz való egyenlő hozzáférés lehetőségének megteremtése mellett.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top