+ Design

Szirmay Zsanett tapintással szólaltatja meg a hangokat

Szirmay Zsanett 2014-ben a Vienna Design Weeken mutatta be Soundweaving című textil installációját.

Szirmay Zsanett: Sensory Yarn, pop-up kiállítás. Helyszín: Hybridart Space, 1052 Budapest, Galamb utca 6. Időtartam: 2018. szeptember 20-21. Megnyitó: szeptember 20. 19 óra. Fb-esemény

„Mestermunkám egy interaktív kísérleti textil látássérültek és látók számára. Weöres Sándor Rongyszőnyeg című versciklusának verstöredékeit formáltam át versszövedékké. Jelentéstartalomtól függően egymásra épülő rétegként jelennek meg a versek a struktúrán. Minden egyes technika egy érzéki felületet jelent: a látás, hallás, tapintás rétegeit szimbolizálják. A kitapintható vers szövegképének hangzó rétege gépi hímzéssel jelenik meg a szöveten, ami egy speciális vezetőképes szállal van átszőve. A hímzett karaktereket megtapintva megszólal az adott szöveg hangja.”

Szirmay Zsanett

Szirmay Zsanett 2014-ben a Vienna Design Weeken mutatta be Soundweaving című textil installációját, ami minden érzékszervet egyszerre mozgató, a népművészet, a design és a zene határterületeit ötvöző projekt. Hívószava: transzformáció. A hímzések lézervágott textilekké, a keresztszemes minták pedig dallammá alakulnak. Az alkotási folyamatban a textilművész és a zeneszerző szorosan együttműködik, közös munkájuk lényege a lyukkártyás zengőfésűs zenelejátszóra átírt, a népi motívumkincsből vett tradícionális minták és azok hangi leképezése.

2015-ben a Dubai Design Weeken mutatkozott be a Hybridart Management és a MOME közös fejlesztésében készült Soundweaving – Middle East Edition, majd 2018-ban a cseh, lengyel, szlovák és magyar népi hímzésekből ismert keresztszemes mintákból építkező SoundWeaving V4 Edition, ami a V4-elnökség keretében 4 országban 10 alkalommal került kiállításra.

A Hybridart Space galériában a 10. Art Moments keretében Szirmay Zsanett  a MOME divat- és textiltervezés szakán készített mestermunkája kerül kiállításra, a Sensory Yarn, ami szintén a különféle érzékszervekre való hatással kísérletezik.

Szirmay Zsanett tapintással szólaltatja meg a hangokat
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top