+ Irodalom

Hogyan lett két szlovák szülő gyermekéből a leghíresebb magyar költő?

Petőfi Sándor

Petrovics István délszláv hangzású neve ellenére szintén szlovák gyökerekkel rendelkezett. Szerb mivoltát evangélikus vallása is megkérdőjelezi.

Az iskolában annak idején még sokan úgy tanultuk, hogy Petőfi anyja szlovák, apja szerb származású volt. Ezen elmélet tévességére azonban már többen, több helyen rámutattak. Vagyócon és a környező falvakban a mai napig gyakran előfordulnak -ič végződésű családnevek. Bizonyos feltételezések szerint e családok ősei a török időkben menekülhettek ide a déli területekről, innen a délszláv hangzású név. – áll a nyest.hu cikkében.

Az újabb kutatások szerint ugyanis az apa, Petrovics István, délszláv hangzású neve ellenére szintén szlovák gyökerekkel rendelkezett.

Izgalmas dolog nyomon követni, hogyan tekintett erre a kétségtelenül szlovák származású magyar géniuszra a szlovák, és hogyan a magyar irodalomtudomány. Szlovák részről Petőfit sokáig veszélyes renegátnak, az elfajzás elrettentő példájának, vagy éppen az erőszakos magyarosítás áldozatának állították be.

3 hozzászólás

3 Comments

 1. Mahir Kara

  2018-08-26 - 17:07

  Petrovics=Péter névből képzett!
  azért szánakoztam a napi politika kurjongató hősein, s mosolyogtam a fontosságot, melyet magoknak tulajdonítottak: tudtam, hogy az ő fényes tetteik nem egyéb, mint homokra rajzolt kép, melyet a bekövetkező viharnak első lehelete elsöpör: Tudtam, hogy ők nem azon nagy színészek, kik a világ színpadán az ujjá születés óriási drámáját eljátszzák., Hanem csak dekorátorok és statiszták, kik a függönyöket aggatják, s a színpadra székeket és asztalokat hordanak. Petőfi: Napló beírás: 1848. Márc. 17.
  De a legszomorúbb az, hogy nincs olyan gyalázatos ügy melynek pártfogói, apostolai ne támadnának. Aki az igazság mellett szót emel, arra e megvetendő hamis próféták elég
  szemtelenek azt kiáltani, hogy a zsidók, által meg van vesztegetve. A nyomorúk! Nem tudják vagy nem, akarják azt hinni, hogy Őnálok becsületesebb emberek is vannak, kik nem a szennyes önérdek rabszolgái, hanem a tiszta igazság és humanizmus barátai. 1848. Márc.20.
  Miért kéne süti? Adataim el tudd adni? pofátlan!

 2. Pálos Trend

  2018-10-12 - 11:15

  SZÉCHENYI ISTVÁN ÉDES FIA: PETŐFI SÁNDOR‼️‼️‼️👨‍⚖️
  AZ ún. MTA MA IS A MAGYARELLENES, IDEGENSZÍVŰ DÖGKESELYŰK FÉSZKELŐHELYE‼️‼️‼️😱
  HOLOTT AZ EREDETI ALAPÍTÓ OKIRATBAN BENNE FOGLALTATIK, HOGY CSAKIS MAGYAR-ÉRZELMŰ, KIKEZDHETETLEN ERKÖLCSI TARTÁSSAL BÍRÓ HAZAFIAK ÉS HONLEÁNYOK “RUHÁZHATÓAK” FEL AKADÉMIAI TAGSÁGGAL‼️‼️‼️🙏
  …ÉS ERRŐL A MINDENKORI ÖRÖKÖSÖK KÖTELESSÉGE LENNE GONDOSKODNI, HOGY BELSŐ ELLENSÉGEK ÉS HIVATÁSOS JÚDÁSOK MÉG VÉLETLENÜL SE ÉPÜLHESSENEK BE A MAGYAR SZELLEMI ELIT SORAIBA; – HISZEN AZ ÖNMAGÁBAN FELÉRHET A NEMZETHALÁLLAL‼️‼️‼️🤥☠️
  ILYETÉN NAPJAINKBAN SENKI SEM RETTEG JOBBAN A SZÉCHENYI-PETŐFI VÉRVONALBÓL FAKADÓ JOGOSULTSÁGOKTÓL – MINT AZ A TÖBB EZER LÉHŰTŐ VADIDEGEN “TUDÓS_ÜGYNÖK”…- AKIK ELLEPTÉK A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIÁT – MEGGÁTOLVA EZZEL A SOK TÍZEZER ÉVES ÉGI=IGEi EREDETÜNK FELFEDÉSÉT…- AMI KÖZÉRTHETŐEN A KÖR ISTEN-NIMRÓD-JÉZUS-ATTILA KÉK-VÉRVONALÁBAN FORRONG MIND A MAI NAPIG‼️‼️‼️☦️
  1989. július 17-én, másfél méterrel a Vinokur által megjelölt helytől, került elő az a csontváz, amiről Kiszely István, a két amerikai antropológus, az időközben hozzájuk csatlakozó Burajev, orosz-burját antropológus 18 Petőfivel azonos testi jegyet, jellegzetességet azonosított. A koponyát például lefotózták, majd összevetették az ismert dagerrotípiával – tökéletes fedés!
  A szakemberek körében ismert, hogy a nemet főként a koponya alapján szokták azonosítani, a leletet férfinak találták.
  Figyelembe véve az össze jellegzetességet Latimer és Simpson írásba is adták: semmi sincs, ami kizárná, hogy a feltárt csontváz azé az emberé, akit nálunk Petőfi Sándorként ismertek.
  Már önmagában a jellegzetes „agyara” is sokatmondó volt, de annak esélye, hogy az összes jellemző ráilljen egy emberre, 300 millió:1.
  https://www.youtube.com/watch?v=xaG44DZwJtI

 3. Mahir Kara

  2018-10-12 - 17:18

  Petőfi szükséges fogantatása idején Bécsben, majd Nyugateurópában tartózkodik! Az sem zavar?

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Népszerűek

To Top