+ Tudomány

Einsten-eltolódás bizonyítva: lassabban telik az idő erős gravitációs térben

Egy évtizede célzottan kerestük a jelenséget és előkészítettük a kísérletet – írja a bizonyítást végző kutató.

Újabb bizonyítékot találtak a csillagászok Einstein általános relativitáselméletére a Tejútrendszer közepében: először sikerült bizonyítani az úgynevezett gravitációs vöröseltolódás elméletét egy csillagnál, mely egy szupernagy tömegű fekete lyuk körül kering.

A gravitációs vöröseltolódás (más néven Einstein-eltolódás) Albert Einstein általános relativitáselméletéből következik. Eszerint erősebb gravitációs mezőben lassabban múlik az idő. Ez azt jelenti, hogy egy nagytömegű test gravitációs teréből érkező fény frekvenciája a vártnál alacsonyabb, a vörös felé eltolódott lesz.

Reinhard Genzel, a Max Planck Intézet Földön kívüli fizikával foglalkozó részlegének kutatója és munkatársai az S2 jelet viselő csillagot vetették alapos vizsgálat alá és megfigyelték, ahogyan elhalad a galaxis középpontjában lévő nagytömegű fekete lyuk előtt.

A megfigyelést az Európai Űrügynökség (ESO) Nagyon Nagy Teleszkópja (VLT) segítségével végezték, az eredményekről az Astronomy & Astrophysics című szaklapban számoltak be csütörtökön.

Más objektumoknál már korábban is megfigyelték a gravitációs vöröseltolódást, amely a relativitáselmélet egyik fontos tesztje.

Az S2 csillag 15 évente kerüli meg a Földtől 26 ezer fényévnyi távolságra lévő fekete lyukat. Tojásalakú pályáján akár 14 milliárd kilométerre is megközelíti a fekete lyukat. Ekkor a csillag felgyorsul, és a több mint 25 millió kilométer per órás sebességet, így sebessége majdnem eléri a fénysebesség 3%-át.

Einstein több mint száz éve bemutatott elmélete szerint a csillag fényének a fekete lyuk erős gravitációs ereje hatására vörössé kell válnia, a fény hullámhosszának növekedése miatt. Ezt a jelenséget figyelhették meg a kutatók.

A gravitációs vöröseltolódás-elmélet felfedezése egy összesen 26 éves megfigyelési folyamat csúcspontja – emelte ki közleményében a Max Planck Intézet.

“Egy évtizede célzottan kerestük a jelenséget és előkészítettük a kísérletet. Ez a második alkalom, hogy az S2-nek a fekete lyuk előtti nagyon közeli elhaladását megfigyelhettük. Ezúttal azonban a jelentős mértékben fejlődött műszereknek köszönhetően eddig elérhetetlen részletességgel tudtuk figyelemmel követni. Így extrém pontossággal tudtuk követni a csillagot pályáján, és végül bizonyíthattuk a gravitációs vöröseltolódást az S2 spektrumában”

– írja Stefan Gillessen, a tanulmány társszerzője.

Nem ez a gravitációs vöröseltolódás jelenségének első bizonyítéka. A hatást gyengébb gravitációs mezőkben, például a Napnál, a Szíriusz csillagnál és egy radioaktív forrás esetében földi laborban, gammasugarak segítségével is sikerült bizonyítani.

6 hozzászólás

6 Comments

 1. Fakutya szerint:

  “Az S2 csillag 15 évente kerüli meg a Földtől 26 ezer fényévnyi távolságra lévő fekete lyukat. Tojásalakú pályáján akár 14 milliárd kilométerre is megközelíti a fekete lyukat. Ekkor a csillag felgyorsul, és a több mint 25 millió kilométer per órás sebességet, a fénysebesség csaknem háromszorosát is eléri.”

  Szerintem inkább ne írjatok tudományos jellegű cikkeket. A fénysebesség háromszorosa???

  • Podmaniczky Szilárd szerint:

   Továbbra is lesznek tudományos cikkek, ezzel együtt a fordítási hibát javítottuk.

   • jocek szerint:

    …a fénysebességnél három százalékkal nagyobbat is eléri??? Továbbra sem jó a fordítás.

 2. jocek szerint:

  …almost three percent of the speed of light. Ez ugye 3%-a a fénysebességnek az eredeti cikk szerint és nem 3x-a.

 3. Bárány Tamás szerint:

  25 millió km/h = 6944 km/s. A fénysebesség közel 300 000 km/s. Nem haladhatja meg 3%-kal a fénysebességet. Helyesen: “sebessége majdnem eléri a fénysebesség 3%-át”.

 4. Baranyai György szerint:

  Most olvassátok el, javították, észrevették vagy a kommentek miatt. A Természetben a fény a leggyorsabb, laboratóriumban előállítottak már egy picivel gyorsabbat is.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top