+ Képzőművészet

Ruha nélkül tüntetett a teraszán egy férfi a Ferenczy Múzeum installációja ellen

A magasles alapvetően remek szentendrei panorámaképet nyújt, de egyúttal személyes terekbe is belátást biztosít.

A napokban kezdődött szentendrei Art Capital egyik installációja a Ferenczy Múzeum kis kertjében felállított magasles, amit Mátrai Erik készített Kilátás címen. A magasles alapvetően remek szentendrei panorámaképet nyújt, de egyúttal személyes terekbe is belátást biztosít.

Mátrai Erik Kilátó című installációja. Fotó: Deim Balázs

Ez ellen lázadt az egyik társasház lakója, aki molinót is kifeszített a tetőre, ő maga pedig saját teraszán meztelen könyvolvasásba kezdett, amire, jól sejtette, azonnal lecsapott a sajtó – írta az index.hu cikke.

A Ferenczy Múzeumi Centrum válasza:

A kedves – és időnként pucérkodó – szomszéd természetesen nem a művészi koncepció része, de örülünk neki, hogy a maga sajátos módján továbbgondolta Mátrai Erik Kilátás című magasles installációját. Az építmény a szentendrei Templomdombon, az ottani Czóbel Múzeum apró udvarán, hatásában pedig egyszerre van benne az a kissé meredek és borzongató látvány, amit a lábainál áll és felnézve láthatunk, illetve természetesen az a panoráma is, ami a kilátórészbe felkapaszkodók elé tárul. A színreflexiókkal és a fény hatásainak vizsgálatával is foglalkozó művész egyébként életének egyik fontos élményéhez nyúlt vissza, amikor a gyerekkori erdei séták során ezek a számára egyszerre fenyegető és impozáns magaslesek misztikusan, szinte a semmiből bukkantak elő. És ahogy a kiállítás leírásban is szerepel:

„… az eredetileg szabadban felállított magasles a mozifilm széles vásznához hasonló vizuális élményre ad lehetőséget, és az ember ősi szándékának, a felfelé irányuló építkezésnek is lehet a metaforája.”

A kedves szomszéd urat, aki a belátásra utaló molinóval tágította jelentősen az ideiglenes építmény értelmezési kereteit, természetesen szívesen látjuk, hogy a Kilátás című kortárs mű kilátójából is megnézhesse, milyen is az a kilátás, ami a számára belátás.

A Múzeumi Centrum jogi problémát nem lát a magasles felállításában, a magamutogató férfi produkcióját nem kívánja kommentálni.

A társasház lakói végül olyan nyilatkozatot juttattak el a múzeumhoz, amelyben azt kérik, a magasles csak 10 és 12 között legyen látogatható, és tűrésre kötelezés ellentételezésére pedig fizessenek a társasháznak 400 ezer forintot, vagy jogi útra terelik az ügyet.

Itt tartunk.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top