+ Történelem

Marx és Engels a vártnál kelendőbbek voltak Kínában

A papírlapon Marx kivonatolja és elemzi James William Gilbart brit bankár A Practical Treatise on Banking című könyvét.

Karl Marx és Friedrich Engels egy-egy kéziratát árverezték el Kínában a vártnál jóval magasabb áron – jelentették kínai hírportálok.

Marx egyoldalas kézirata a 300 ezer jüanos kikiáltási ár helyett 3,34 millió jüanért (142 millió forint) kelt el a Beijing Council International aukciósház hétfői árverésén.

A kézirat egyike annak az 1250 oldalnyi jegyzetnek, amelyet a kommunizmus szellemi atyjaként számon tartott filozófus Londonban vetett papírra 1850 és 1853 között, és amely alapján A tőke című művének első változatát írta.

A papírlapon Marx kivonatolja és elemzi James William Gilbart brit bankár A Practical Treatise on Banking című könyvét.

Az aukciósház közlése szerint a kéziratot Karl Marx születésének 200. évfordulója alkalmából bocsátották áruba.

Ugyanezen az aukción szintén a vártnál jóval magasabb áron, 1,67 millió jüanért (71,1 millió forint) kelt el Friedrich Engels egy kézirata, az Allgemeine Militärzeitung című lap 1862. novemberi számába írt cikke.

Az aukciósház közölte: első ízben árverezhetett el kéziratokat a két nagy gondolkodótól.

Mindkét kéziratot Feng Lun vállalkozó bocsátotta áruba.

A marxizmushoz formálisan ma is ragaszkodó Kínában több rendezvénnyel emlékeztek meg Karl Marx bicentenáriumáról.

Hszi Csin-ping kínai elnök a legnagyobb modern kori gondolkodónak nevezte a német filozófust, közgazdászt az évforduló alkalmából rendezett ünnepségsorozat egyik rendezvényén május 4-én.

A Kínai Nemzeti Múzeumban Az igazság hatalma címmel rendeztek kiállítást a bicentenárium megünneplésére.

Ugyancsak Marx eredetinek mondott kézirataiból nyílt kiállítás a születésnap (május 5.) előestéjén a Nankingi Egyetemen. Az akkori bejelentés szerint „Kína egyedüli eredeti Marx-kéziratait” mutatták be Ceng Huan-sa nagyvállalkozónak, a Jiangsu Redsun Group elnökének magángyűjteményéből. A jegyzetek a filozófus brüsszeli korszakából származnak, eredetiségüket rangos nyugat-európai intézetek igazolták a közlés szerint.

Az évfordulós kiállítás alkalmából a Nankingi Egyetemen rekonstruálták Marx londoni dolgozószobájának mását, azét a szobáét, ahol főművét, A tőkét írta.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top