+ Zene

Halper László: Soha nem felejtem, amikor Babos Gyula gitárszóló közben rám nézett a színpadon

„Komoly maximalizmusra nevelt minket”

– emlékezett Babos Gyula Liszt Ferenc-díjas dzsesszzenészre, zeneszerzőre, művésztanárra Halper László dzsesszgitáros, Babos Gyula egykori tanítványa szombaton.

„Babos Gyula nemcsak tanárom, hanem a mesterem volt. Megtette nekünk, tanítványoknak azt az óriási szívességet, hogy szigorú volt hozzánk, ami sokkal több energiát kíván, mint lazának lenni. Nagyon maximalista légkört tartott az óráin, amely a muzsikusi pályán igazán hasznosnak bizonyult: nem jelentett újdonságot, hogy magas színvonalon kell játszani”

– idézte fel a zenész.

„Nem csupán a zenére vonatkozóan adott fontos tanácsokat, hanem kifejezetten az életre vonatkozókat is. Azt is tanította, hogyan kell bölcsen, okosan élni az életet”.

Halper László elmondta, ritkán volt alkalmuk együtt fellépni, hiszen mindketten ugyanazon a hangszeren játszottak. Októberben azonban, a Jimmy Hendrix születésének 75. évfordulója alkalmából rendezett nagyszabású emlékkoncerten közösen léptek fel.

„Fantasztikus élmény volt egy színpadon állni vele. Volt egy pillanat, amikor a saját gitárszólójánál rám nézett, hogy játsszunk együtt egy darabig. Életem egyik legmeghatározóbb muzsikusi élménye volt ez”

– emlékezett vissza Halper László.

Babos Gyulát csütörtökön érte a halál. A dzsesszgitárost saját halottjának tekinti a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszéke, az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete és annak Kőbányai Zenei Stúdiója.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top