+ Irodalom

Lengyel méhek özönlik el a világot

Miközben a méhészek a vészharangot kongatják, a tudósok pedig a méhek kipusztulásának következményeit ecsetelik, mi még mindig alig tudunk valamit ezekről a fontos ízeltlábúakról.

Piotr Socha: Méhek – Manó Könyvek, 2018 – fordította Kellermann Viktória – 72 oldal, kemény táblás kötés – ISBN 978-963-4034-84-1

A lengyelek felfedeztek valamit a rajzos ismeretterjesztés terén, amit – amíg el nem tanuljuk tőlük – őszintén, fanyalgás nélkül csodálhatunk. Sorra adnak ki olyan – gyerekeknek szánt – nagyalakú albumokat, melyek egyrészt kielégítik a gyerekekben meglévő tudásszomjat, másrészt viszont nem hagyják érintetlenül a begyepesedett, munkában megfáradt, mogorva felnőtteket sem. Ilyen volt a Világlátó című világatlasz, és most ilyen ez a rovaroktól nyüzsgő könyv is.

Ahhoz, hogy a Méhek című kötet titkát megfejtsük, nem elég az egyébként kimondottan vonzó, ízléses és humoros képeket nézegetne, óhatatlanul is bele-beleolvasunk a szövegbe, ami – ha egyszer már behúzta az embert – nem ereszt. A könyv valós és érdekes információk tárháza, s miközben megmutatja, hogy milyen érdekes a méhek és a méz története, azonközben folyamatos csodálkozásra késztet.

Egy gyerekkönyv, ami olyan információkkal van tele, amikről a felnőttek sem tudnak!

Pedig ez mind-mind érdekes, hiszen a méhek ürügyén összeér a gasztronómia, a történelem, a mitológia, a vallás, a biológia, a néprajz, az állattenyésztés, a szépségipar, a gyógyászat… s ki tudja mit hagytam ki ebből a hevenyészett felsorolásból.

A könyvből részletet találhatsz itt
(és ez csak a könyv eleje,
mélyebben sokkal izgalmasabb dolgok vannak).

A méz részét képezi mindennapjainknak, s ehhez képest tényleg szégyenletesen keveset tudunk arról, hogy miért/hogyan készül. Ráadásul a méhek esetleges kihalása kapcsán – a veszély reális – az emberiség végét, a ma ismert természet pusztulását vetítik előre a tudósok (nem véletlen, hogy a könyv is foglalkozik a mesterséges/kézi beporzással).

Lengyel méhek özönlik el a világot… (kép a szerző Facebook-oldaláról)

A Méhek című kötet könnyed formában közvetít jól megalapozott és befogadható információt. Talán nem csak azért, hogy a gyerekek ne abban a tudatlanságban nőjenek fel, mint a szüleik. Talán azért is, hogy ezeket az ismereteket a felnőttek is elsajátíthassák, úgy, hogy közben nem érzik cikinek (vagy megterhelőnek) a tanulást.

Jó kis (nagy) könyv ez, s bár gyerekkönyvként került a magyar piacra, mégis azt hiszem, hogy minden korosztálynak szól zümmög.

Lengyel méhek özönlik el a világot
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top