+ Színház

Ki a felelős az erkölcs pusztulásáért?

Vajon jobban járt volna Mengele, ha Eichmann helyett ő állt volna bíróság elé Jeruzsálemben?

Valamiért azokat, akik nagy hatalommal rendelkeznek, sosem vonják felelősségre tetteikért. Pedig a hatalom – azon túl, hogy korlátok nélkül hatással lehetünk mások életére – óriási felelősséggel jár. Mégis, ritkán látunk vezetőket láncra verve. A hatalom felment minket a felelősség alól?

2018-at írunk, mégis szabadlábon garázdálkodhatnak olyan emberek, akik faji, erkölcsi, hitbéli vagy más megkülönböztetés miatt felcímkéznek és elutasítanak embereket. A történelem sodrában tehát emberiségünk nem sokat fejlődött, tekintsünk csak vissza a II. világháború borzalmaira.

A Spirit Színházban Josef Mengele életét bemutató monodráma azért egyedülálló, mert nincs még egy olyan – a zsidók lemészárlásával foglalkozó – előadás, ahol nem a történelmi tettekre fektetik a hangsúlyt, hanem arra, hogy hogyan változtatja meg a hatalom és az önmagába vetett kritikátlan hit egy olyan gyenge jellemet, mint Mengele. Perjés János az előadásban lenyűgöző közelségből mutatja be, hogyan változtatja meg a narcizmus az ember gondolkodásmódját.

Mengele utolsó évtizedeit bujdosással töltötte. A mai napig sokan adnak hangot felháborodásuknak, hiszen úgy vélik, az emberiség ellenes tetteiért minimum egy akasztás kijárt volna. De ne felejtsük el, hogy Mengele is ember volt – legalábbis egykor. Az előadásban Perjés János alakítása láthatóvá teszi, hogy neki is fontos volt a család, a hazaszeretet, a párt meg a tudomány. Családjától és tudományos fokozataitól megfosztva rettegésben élte le életét. A darab a mai korban is fontos kérdést boncolgat: megbűnhődött-e a halál angyala tetteiért? Vajon jobban járt volna, ha Eichmann helyett ő állt volna bíroság elé Jeruzsálemben?

A Mengele bőröndje című előadás Perjés János szereplésével nem a zsidókról és nem is a II. világháborúban elkövetett borzalmas tettekről szól. Ez a darab egy tehetségtelen orvos, egy borzasztó apa és egy végtelenül gyenge jellem életét mutatja be, aki – sajnálatos módon – lehetőséget kapott a történelemtől arra, hogy tetteivel emberek százainak életét vehesse el.

A hatalom tehát azon túl, hogy lehetőséget ad arra, hogy jót tegyünk, óriási felelősséggel jár. Minél nagyobb a hatalom, annál inkább felelősséggel tartozik az az ember, aki azt gyakorolja. Nem csak önmagáért és tetteiért, de azokért is, akik felett áll.

Nem kellenek történelmi idők ahhoz, hogy Mengele jelleme újra és újra életre keljen. Látjuk a TV-ben, halljuk a rádióban és szavazunk rá a választásokkor. Tartsuk észben: a hatalom megmérgezi a gyenge jellemet!

A Spirit Színház előadásában testközelből nézhetjük végig, hogyan alakul át a Perjés János által megformált Mengele, a szerető családapa, a hivatását szívből űző orvos valami torz, zaklatott és életidegen jelenséggé. Az előadás nem szórakoztató, közel sem kellemes kikapcsolódás, viszont életbevágóan fontos következtetést enged: a döntés a mi kezünkben, s ha egy újabb Mengelét látunk felfelé törni, kötelességünk megvédeni magunkat és másokat attól, hogy a történelem borzalmas eseményei újra és újra megismétlődjenek.

Az előadást legközelebb február 9-én, 19:00-tól láthatjátok a Spirit Színházban.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Népszerűek

To Top