+ Irodalom

Elhunyt Votisky Zsuzsa, a Typotex Kiadó alapítója

Fájdalommal tesszük közzé a hírt: Votisky Zsuzsa, a Typotex Kiadó alapítója és vezetője január 5-én elhunyt – írja a Typotex Kiadó FB-oldalán.

Neve egybeforrt a kiadóéval, hiszen az 1989-es alapítástól kezdődően 2015-ig önállóan, majd társigazgatóként vezette a céget. A magyar tudományos könyvkiadásban, illetve az elektronikus publikálás területén végzett munkája korszakos jelentőségű volt. Személye pótolhatatlan a számunkra, ám nagyságát az is mutatja, mindent elkövetett azért, hogy a kiadó, ez a szellemi műhely nélküle is működőképes maradjon. Emlékéhez hűen folytatjuk az általa megkezdett munkát a továbbiakban is.

Votisky Zsuzsa 1948-ban született Budapesten. Az ELTE matematika–fizika tanári szakán végzett, néhány év tanítás után a Műszaki Könyvkiadó szerkesztője, majd az Országos Pedagógiai Intézet módszertani kutatója lett. Vezető szerepet játszott a TeX szedőprogram meghonosításában (ez a szó szerepel a kiadó nevében is), és lefordíttatta az ehhez kapcsolódó szakirodalmat. A Typotex Kiadó részben az Akadémiai Kiadó, részben a Matematikai Kutatóintézet munkatársaiból alakult, és egészen új utat nyitott a rendszerváltás utáni magyar könyvkiadásban. Votisky Zsuzsa számos úttörő kezdeményezés kitalálója, megvalósítója volt: létrehozta a Books in Print nevű adatbázist, amely a forgalomban lévő könyvek teljes listáját tartalmazta, az elsők között vágott bele az e-könyvek hazai kiadásába az interkonyv.hu oldalán, megálmodta a Bábelmátrix elnevezésű projektet, ahol a világirodalom válogatott alkotásai olvashatók eredeti nyelven és fordításban, szabadegyetemmel felérő estsorozatokat indított, és kitartóan harcolt az áldatlan helyzetben lévő magyarországi tudományos könyvkiadás megmaradásáért, támogatásáért, felíveléséért.

Temetéséről családja a későbbiek folyamán intézkedik.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top