+ Gondolat

Szégyen, hogy Geréb Ágnest börtönbe zárják – Balog József színész levele

Hiába szégyelli orvos, ügyvéd, azért beleegyezett, hogy a jog és bíráskodás egy kifacsart citrom, a gyógyítás pedig újra a pénz, vagy az állami önkény monopóliuma legyen.

Elutasította a perújítási kérelmet a Fővárosi Ítélőtábla kedden, így jogerős maradt a Geréb Ágnes ügyében 2012-ben hozott döntés: a vádlottat jogerősen két év fogházra ítélték és tíz évre eltiltották a szülész-nőgyógyász orvosi és a szülésznői foglalkozástól – MTI.

„Ha a munkám segített bármivel közelebb kerülni egy igazságosabb és emberbarátibb rendszerhez, akkor volt valami haszna, pozitív hozadéka ennek a hosszú, nehéz időszaknak, ennek a boszorkányüldözésnek”

(Részlet Geréb Ágnes közleményéből, amit a keddi ítélet után juttatott el a nyilvánossághoz.)

Balog József színész levele, amit FB-oldalán tett közzé:

Kedves Ági!

Nem voltunk egy otthonszülés. Apás szülés sem voltunk. De. Te mutattad meg a második fiamat 1988 októberében a Szegedi Szülészeti Klinikán. Az orvosunk férfi volt, és akkor föl sem tűnt, milyen kevesen vagytok. Orvosok, nők, akik szülni, világra jönni segítetek. Ballagtunk az emeleti folyosókon, ott tartották az inkubátoros babákat, az egyik készüléknél megálltál, s én már örökre együtt látom a Te mosolyodat egy kis, vörös arcú fickó első világi erőfeszítéseinek küzdelmeivel.
Apukád tanított a főiskolán, de a katedra mindig messze volt. A hangját azonban hallottam, és valami konok hitet is, tudományban, a tanításban, az emberi hangban. Aztán megtudtam, hogy játszottál Paál Istvánnál, hogy a Szegedi Egyetemi Színpad nagy korszakának munkása voltál, hogy példa vagy ebben is, csöndes, szívós, konok és kérlelhetetlen példa. Megközelíthető, ám meghaladhatatlan.
Úgy adódott, hogy eltelt huszonnyolc év. Kijöttél a Klinikákról és ezreknek segítettél megszületni. Ők, ismernek, és sokan vannak. Én pedig megismerhettelek a színpadon, hiszen két éve együtt próbáltunk Örkényt. Nem voltál házi őrizetben. Ám amikor el akartunk indulni Erdélybe, kiderült, hogy az országot nem hagyhatod el. Mi, persze mentünk, ahogy a show is megy tovább. Hiába szégyelljük, azért megyünk.
Hiába szégyelli tanár, szülő, diák, azért beleegyezett, hogy az iskoláját elvegyék, szabadságát korlátozzák, vagy kiröhögve megszüntessék.
Hiába szégyelli orvos, ügyvéd, azért beleegyezett, hogy a jog és bíráskodás egy kifacsart citrom, a gyógyítás pedig újra a pénz, vagy az állami önkény monopóliuma legyen.
Hiába szégyelli minden írástudó, azért még beleegyezett, hogy templomtól a kocsmáig, hitvesi ágytól a szülőágyig ostoba fajankók, akarnok senkiháziak az új egypárt percemberei dirigáljanak testnek és léleknek.
Hiába?
Kedves Ági!
Hiába, no. Félnek Tőled. A mosolyod, a tekinteted, a csöndjeid kikezdik az idegeiket. És amit csinálsz. Illetve nem is. Hiszen eltiltottak. Most pedig börtönbe zárnak. Azt mondtam, több ezren, talán tíz ezernél is többen ismernek. Ismerünk. Nem vagy az övék, de a miénk sem vagy.
Az vagy, aki. Aki meggyőződött, lelkében megedződött, önmagáról le nem mondott, azonosságát megtartotta. Aki nem egyezett bele.
Te, a gerébági vagy!

6 hozzászólás

6 Comments

 1. Garden Garten szerint:

  Szomorú,hogy 5évet kellett várni a jogerős itéletre!Mivel meghalt valaki én enyhének tartom az itéletet.

 2. Trueqap szerint:

  Keveset kapott!

 3. Nagy György szerint:

  A cikk arról szól, hogyan akarja valaki saját életét magyar történelemmé emelni. Ez, sajna, gyakori személyiségzavar, mert hogy önző és együttérzés-hiányos egyénekre jellemző. Itt inkább az együttérzés célzásával van baj: 2 pici halt bele egy talán jószándékú bigott kontár kísérletezésébe. Jó ha vége!

 4. Rosario szerint:

  Letépte egy újszülött fejét véletlen.Mit kellett volna tenni?Hagyni tovább dolgozni?

 5. DrNemoda szerint:

  Ah, mily megható ! De azért abban egyet kellene érteni, mint nemzeti minimumban, hogy egy újszülöttet nem veszélyeztetünk feleslegesen ! Ha nem állnak rendelkezésre a beavatkozás eszközei, nem szülünk – lehetőleg ! Miért olyan nehéz ezt megérteni ? Ha meg lesz elég pénz arra, hogy akár menet közben is megjelenhessen az újszülött és koraszülöttmentő rohamkocsi (minimum három ember meg a technika egyetlen szüléshez, órákig lefoglalva) – ám szüljön mindenki ott, ahol jól esik. Akár ejtőernyő végén lógva is – ha a gyerek egy pillanatig sem forog majd veszélyben !

 6. Ludasmatyi szerint:

  A boszorkányokat a középkorban is elítélték…

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top