+ Színház

Három fickó időkapszulát készít a Kút Zrt. céges buliján

Az egyfelvonásos darab minden egyes pillanata feltételezi a nézők műveltségét.

Meríts a Q-tból!

Rövidített olvasmányok újrahasznosított papíron a könyvesboltok és nagy áruházláncok legolcsóbb könyvei között. Idáig hagytuk süllyedni a magyar irodalom legmeghatározóbb műveit. A kút mélyére. Ezért történhet, hogy a nevetéstől és a meghatottságtól egyszerre szökik könny a néző szemébe a Q – Klasszikus Újratöltve című zenés komédián.

A zenés komédia talán nem is a legpontosabb műfaji meghatározás. Zenésnek zenés, és mint már írtam, kicsordul az ember könnye a röhögéstől, de komédiának nem mondanám. A Bodor Géza, Kovács Áron és Gerner Csaba alkotta trió nem parodizálja a magyar irodalom klasszikusait és nem is az újrahasznosított, puhafedeles kiadványok kliséi szerint summázza.

Adott három figura, „a kiválasztottak”, akik arra tesznek kísérletet, hogy a magyar irodalom legismertebb műveit összefoglalják, és egy időkapszula segítségével megőrizzék azt a jövő nemzedékének. De hogyan teszi ezt egy grafikus segédasszisztens, egy anyagmozgató és egy sofőr?

Az egyfelvonásos darab minden egyes pillanata feltételezi a nézők műveltségét. Sőt be is vonja a közönséget. Nem egy tipikus színházi helyzetbe csöppenünk: egy céges rendezvényen vagyunk, a Kút Zrt. buliján, ahol a három fellépő kollégáink közül került ki. Így történhet, hogy a Halotti beszéd rapben, Toldi Miklós és Toldi György konfliktusa pedig egy talkshow-ban bontakozik ki a Hungarikum Élményházban.

És hogy hogyan lesz kevésbé bosszantó, sőt egyenesen szórakoztató Az ember tragédiája?

Majd elmondja a Tinódi, a Lantos és a Sebestyén.

Domján Vivien

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Népszerűek

To Top