+ Képzőművészet

Beviszünk egy varázslatos erdőbe

Csíkszentmihályi erdőlakói sokféle formát öltöttek az idők során.

Csíkszentmihályi Róbert (1940) Kossuth-díjas, szentendrei szobrászművész alkotásai hazánkon kívül megtalálhatóak Görögországban, Svédországban, és Olaszország megannyi emblematikus helyszínén: a velencei Szent Márk téren, a római Szent Péter-bazilika Magyar Kápolnájában, a Gianicolón vagy éppen Firenzében. Alkotásait olyan neves gyűjtemények őrzik, mint a ravennai Dante Múzeum vagy a londoni British Museum.  (A művésznek egyébként szintén világhíres rokona Csíkszentmihályi Mihály, a flowelmélet megalkotója.)

Köztéri szobrászata mellett kisplasztikai-, valamint éremművészete is jelentős. Jelen kiállítás az életmű erdő és ember témájú műveit mutatja be. A válogatás középpontjában az alkotó természethez fűződő viszonya áll. Az erdőjárásból merít inspirációt különös, groteszk, de bensőséges lélek- és karakterábrázoláshoz.

Ködös reggel

Csíkszentmihályi erdőlakói sokféle formát öltöttek az idők során. Az általa megformált szarvas olykor mitikus figura, máskor tágas téren megbúvó apró alak vagy szilaj legyőzője más vadaknak. Olykor kiterítve fekszik a fölé magasodó vadász árnyékában, és van, mikor felmutatható, súlyos trófea.

A kiállítás másik műcsoportját a fatörzsként magasodó, karcsú emberalakok alkotják. Akár egy, akár két összetartozó alakról legyen szó, a kiindulás, az alapzat, melyből a figurák kibontakoznak, a fatörzs erezett mintázatát idézi. Mintha az erőt és vitalitást mélyre nyúló gyökerekből nyernék. A különböző életszakaszokat megjelenítő alakok az emberi viszonyok mély összefüggéseit tárják fel.

Erdőjáró

Egy szerteágazó, gazdag életmű különleges szeletét láthatjuk a Rejtekerdő című kiállításon, amely révén képet kaphatunk arról az útról, melyen a hatvanas évektől halad a művész: egyre közelebb kerülni a természethez és az emberi lélekhez.

A kiállításon látható Kovalovszky Dániel fotográfus Zöld csend című fotósorozata is, amelyen az eltérő karakterű és hangulatú erdők, a megragadott csend, az elmélyült természetszemlélet izgalmas kölcsönhatást alkot Csíkszentmihályi Róbert szobraival. A kiállítás a szentendrei Ferenczy Múzeumban látható 2018. február 4-ig.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top