+ Életmód

Tudod, miért eszünk karácsonykor halat, káposztát, mákos és diós beiglit?

A pénz miatt.

MTI Fotó: Balázs Attila

A karácsonyi ünnep arról szól, hogy a következő esztendő bőségét elősegítsék az emberek – mondta Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató.

A legtöbb családban ezért is hagyományozódnak évről évre a karácsonyi ételek. A hagyományok szerint például karácsonykor azért szokás halat enni, mert a pikkelyei pénzbőséget jelentenek, és a káposzta is bőséget hoz. Hasonlóan a bejgli is, a mák, a dió apró szemei mind gazdaságot hoznak.

Tátrai Zsuzsanna azt is elmondta, szokás, hogy egy egész almát annyifelé vágnak, ahány családtag van. Ezt egyszerre, együtt eszik meg, hogy úgy tartson össze a család, ahogy egyszer az alma is együvé tartozott. Azt is mondják, ha valaki év közben eltévelyedne, ennek az almának a hatására visszatalál a családjához.

Ádám és Éva napján, az ő történetükhöz kötődően jelenik meg a karácsonyfán az alma és a füzér, amely a kígyót jelképezi – fejtette ki a néprajzkutató.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top