+ Gondolat

Mit válaszol a Dalai Láma arra, hogy jobbá akarjuk tenni a világot?

Jelenleg, amikor azt látjuk, hogy szomorú dolgok történnek a világban – írja a Dalai Láma – sírással és imádkozással már nem nagyon jutunk messzire…

A MÉRFÖLDKŐ

Dalai Láma: Világunkat jobbá kell tennünk!

Mondj egy nagy számot és én mondok egy nagyobbat. Mondj egy kis számot és én mondok egy kisebbet. Ilyen versengésnek nincs vége az egyik irányban sem.

Amíg azonban a végtelen nagy fogalmát még valahogyan bele is tudjuk illeszteni a mindennapi gondolkodásunkba, a végtelen kicsivel már nehezebb a dolgunk, mert a nulla igazából így nem is egy szám, hanem a kis értékek „végtelensége”. Jelentése azonban mégis van, mert ő az irányváltozás mérföldköve.

Az a mérföldkő, amikor a lefele irányból felfele lesz, amikor az összeomlásból felépülés, amikor a hidegből meleg, és természetesen amikor a pozitívból negatív, és vissza… csak egy dolog nincs a természetben: és rossz. Ez a kategória csak bennünk, emberi teremtményekben létezik.

„Jelenleg, amikor azt látjuk, hogy szomorú dolgok történnek a világban – írja a Dalai Láma – sírással és imádkozással már nem nagyon jutunk messzire… Imádkozhatunk persze továbbra is Istenhez vagy Buddhához, hogy segítsenek megoldani a problémáinkat, de ők azt válaszolhatják, hogy mivel ezeket a problémákat mi magunk okoztuk magunknak, magunknak is kell őket megoldanunk…”

írja a collective-evolution.com  (amit úgy kezd a láma, hogy a lelkünkben a világról megalkotott kép kvantumfizika nélkül nem teljes)

Nincsen rossz ragadozó meg jó ragadozó. Ragadozó van. Nincs jó rózsabokor meg rossz rózsabokor. Rózsabokor van. Természetes szükségszerűségek, a természetes egyensúly alkotói, mint minden más – a maguk módján. Van persze egészség is meg betegség is, és minden más, hiszen a világunk kétpólusú, de ezek azért mégis mások, mint a és a rossz – a mi világunkban. És bár mindkettő igencsak relatív, alapvetően azért tudjuk, melyik mit jelent.

Bármilyen is azonban a kis értékek végtelensége, a számegyenesen mégiscsak ott van a nulla. Így aztán – kivételesen ugyan –, de ott van az átjárás a és a rossz között is. Észre sem veszem és már a másik oldalon vagyok. Már ki is kerültem a természeti egyensúlyból. Mert abban csak egy kategória létezik! És vissza kell térnem, mert arra mindig emlékeznem kell, hogy a természet – vagyis maga az élet – előbb vagy utóbb, de igazságot tesz.

„Reményünk forrása az – folytatja a Dalai Láma – hogy emberi alaptermészetünk pozitív. Így hát, ha valóban meg akarjuk kísérelni ((hogy megoldjuk a problémáinkat)), akkor a világunkat jobbá kell tennünk.”

Kiss Zoltán J., független kvantumenergia-kutató

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top