+ Történelem

Őrizetbe vettek egy lengyel történészt az oroszok

Az intézkedés válaszlépés volt arra, hogy október 11-én Lengyelországból kiutasították Dmitrij Karnauhov orosz történészt.

Keresés a weben

Kiutasították Oroszországból Henryk Glebocki lengyel történészt, a krakkói Jagelló Egyetem professzorát, a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetének (IPN) munkatársát, válaszul arra, hogy korábban Lengyelországból utasítottak ki egy orosz történészt.

A TASZSZ hírügynökség jelentése szerint Glebockit november 24-én Szentpéterváron vette őrizetbe az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB). Közölték vele, hogy nemkívánatos személynek minősül, és felszólították, hogy egy napon belül hagyja el az országot, aminek a tudós másnap eleget tett.

Marija Zaharova, az orosz külügyi tárca szóvivője hétfő este közölte, az intézkedés válaszlépés volt arra, hogy október 11-én Lengyelországból kiutasították Dmitrij Karnauhov orosz történészt. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az üggyel kapcsolatban a nap folyamán korábban kijelentette, hogy az orosz elnöki hivatalnak nincs tudomása az ügyről, a döntés nem ott született.

Karnauhov, a Novoszibirszki Állami Műszaki Egyetem történésze 2013 óta élt Lengyelországban, ahol több egyetemen is tartott előadásokat. Az orosz professzor a lengyel belbiztonsági ügynökség (ABW) szerint egy “ellenséges ország érdekében” a “hibrid hadviselés eszközeivel” fejtett ki tevékenységet a lengyel érdekek ellen, orosz propagandát terjesztett, és kapcsolatban állt az orosz titkosszolgálatokkal. A terhére rótták azt is, hogy a moszkvai központú Stratégiai Tanulmányok Orosz Intézetének munkatársaként kapcsolatot keresett lengyelországi történészekkel, újságírókkal, és “együttműködést kezdeményezett” Moszkva-barát személyekkel.

Az orosz külügyminisztérium az incidens nyomán közölte: a lépés “tökéletesen beleillik” a jelenlegi lengyel vezetés oroszellenes politikájába.

“Varsóban meg kell értsék, hogy nem hagyjuk válasz nélkül ezeket a cselekedeteket”

– figyelmeztetett közleményében akkor az orosz külügyi tárca.

Varsó tiltakozik:

A lengyel külügyminisztérium honlapján olvasható közlemény szerint Varsó aggodalmát fejezi ki az orosz fél döntése miatt. Rámutattak, hogy Glebocki tanulmányi úton tartózkodott Moszkvában,  a professzor tudományos tevékenysége pedig “a lengyel-orosz kapcsolatok rendezésére irányult”.

Varsó szerint a történész kiutasítása újabb megnyilvánulása az orosz fél által  folytatott “lengyelellenes kampánynak”, és annak bizonyítéka, hogy a két ország közötti párbeszéd Moszkva egyoldalú tevékenysége miatt akadozik.

A közlemény egyúttal fontosnak minősíti a két ország történészeinek párbeszédét, melyet “támogatni kellene, nem pedig hatóságilag korlátozni”.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top