+ Színház

Öngyilkosság a színházban? – Jó’ccakát anya!

Jessie (Szitás Barbara) elhatározza, közli édesanyjával, Thelma Cates-el (Igó Éva), hogy amint minden kérdésére választ kapott, végez önmagával. A Spirit színház előadása: Jó’ccakát, anya!

Mit tesz egy anya, ha gyermeke öngyilkosságot fontolgat? Igó Éva és Szitás Barbara játéka a Spirit Színházban megdöbbentő kérdéseket feszeget. Marsa Normann drámája az anya-lánya kapcsolat utolsó beszélgetését járja körül.

Rengetegen keverik össze a depressziót a lehangoltsággal. Ez utóbbiban az ember gyakran szomorúnak, gyengének érzi magát, ellenben depresszióban a közöny magányával küzd. Aki már találkozott ezzel a – közel népbetegségnek számító – mentális problémával tudja, hogy milyen érzés a semmire vágyni.

A fent leírtak uralják Jessie (Szitás Barbara) életét is, aki elhatározza, közli édesanyjával, Thelma Cates-el (Igó Éva), hogy amint minden kérdésére választ kapott, végez önmagával. Jessie középkorú, epilepsziás nő, elrontott házassággal és egy drogfüggő, törvénykerülő fiúval a háta mögött. Mindenből kiábrándulva az öngyilkosságban látja az egyetlen kiutat. A rémült Thelma megpróbálja meggyőzni a lányát, hogy érdemes élni. De vajon egyetlen éjszaka elegendő-e erre?

Az 1983-as Broadway-premier után Pulitzer-díjjal, az év legjobb darabjának járó elismeréssel és a kritikusok díjával jutalmazott dráma az élet vagy halál kérdést boncolgatja. A Spirit Színház 2017 márciusában mutatta be Igó Éva és Szitás Barbara főszereplésével, Besenyei Zsuzsanna rendezésében.

A darab valós időben játszódik, amit a színpadon elhelyezett órák is jeleznek. Az anya-lánya párbeszédek mélyen elrejtett családi kérdéseket boncolgatnak, miközben egyre feszültebbé válik a helyzet. A Nap lassan felkel, így Thelmának egyre kevesebb ideje van befolyásolnia lányát döntésében.

A darab mindazok számára elgondolkodtató lehet, akik családi vagy baráti környezetben szembesültek már a magány és a depresszió embert próbáló jelenlétével. A színház célja az, hogy segítséget nyújtson azoknak az embereknek, akik úgy érzik életükben elakadtak, változásra vagy feltöltődésre vágynak.

Az előadásokat az alábbi időpontban nézheted meg:

2017 november 24. (péntek) 19:00

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top