+ Színház

Izgalmas kortárs tánc- és színházi produkciók költöznek a dunaPartra

Akkor kezdünk bele a platform szervezésébe, ha látjuk, hogy jó néhány új, nemzetközileg is releváns produkció jött létre Magyarországon, amit szeretnénk megmutatni – mondja Rácz Anikó főszervező. Idén november 29. és december 2. között rendezik a dunaPart – Kortárs Magyar Előadó-művészeti Platformot.

Fotó: Csoszó Gabriella

A Trafó a legérdekesebb magyarországi kortárs színházi és táncprodukciókból szervez fesztivált. Az előadások a fő helyszín mellett 13 helyszínen, többek között a MU Színházban, a Várkert Bazárban, a Jurányi Közösségi Inkubátorházban, a Bethlen Téri Színházban és a Szkénében lesznek láthatók. A kortárs platformot nagyjából kétévente rendezik meg, de ez persze nincs kőbe vésve. Idén november 29. és december 2. között rendezik a dunaPart – Kortárs Magyar Előadó-művészeti Platformot.

Akkor kezdünk bele a platform szervezésébe, ha látjuk, hogy jó néhány új, nemzetközileg is releváns produkció jött létre Magyarországon, amit szeretnénk megmutatni – mondja Rácz Anikó főszervező. Sok országban működnek hasonló platformok, a legtöbb helyen külön szerveznek tánc és külön színházi platformot. A mi kapacitásaink és anyagi lehetőségeink nem teszik lehetővé, hogy a két műfajnak külön platformot hozzunk létre. Megjelenik az újcirkusz műfaja is, amiről az a tapasztalatunk, hogy nemzetközileg egyre több színházi és kortárstánc helyszín programjában szerepel. Az újcirkusz sokszor cirkuszi elemeket ötvöz a színház és a tánc műfajával. A hagyományos cirkusszal szemben sokszor nem önálló, egymástól elkülönülő számokat mutat be, hanem egy gondolati kiindulópontból épül fel, és az akrobatikát, a különböző cirkuszi elemeket eszközként, kreatív módon alkalmazza. Sokkal nagyobb hangsúlyt helyez az előadás előadóinak karakterére, egyéniségére. A dunaParton a Freak Fusion kollektíva fightinGravity című produkciója lesz a rendezvény záró előadása.

fightinGravity, Fotó: Bokor Krisztián

A produkciókat 3 színházi és 3 kortárstánccal foglalkozó szakember, Bálint Orsolya, Fuchs Lívia, Herczog Noémi, Jászay Tamás, Százados László és Varga Anikó válogatta. Mindenki a saját területéért volt felelős, de a végső döntést közösen, konszenzussal hozták meg.

A válogatás szempontja volt az előadások minősége, azonban fontos volt, hogy a produkciók nemzetközileg is relevánsak legyenek, tehát előfordulhat, hogy egy-egy nagyon jó előadás itthon érvényes, érthető, de a nemzetközi színpadokon esetleg nem úgy működnek.

Szívhang, Fotó: Csoszó Gabriella

Az idei platformra eddig 39 országból mintegy 130 külföldi vendég regisztrált, főképp színházi szakemberek. Elsődleges cél, hogy az ideérkező szakemberek a programból saját fesztiváljukra, színházi évadukba válogassanak, de sokszor előfordul, hogy hosszabb távú, koprodukciós együttműködések jönnek létre akár egy új előadás létrehozására.

Európa szinte minden országából érkeznek vendégek, Nyugat Európából és a régióból egyaránt. Amerikából egy 15-20 fős delegáció érkezik a dunaPartra, közülük sokan már több éve követik a magyar színházi folyamatokat, és sok komoly együttműködés jött már létre.

fightinGravity, Fotó: Bokor Krisztián

A Pintér Béla és Társulata idei nagy amerikai turnéja is a 2015-ös dunaPart egyik eredménye. Rózsavölgyi Zsuzsa háromhetes rezidens programon vett részt a Baryshnyikov Arts Centerben, Mészáros Máté Hinoki című előadása a belga Kortrijkban, a Nyúzzatok meg! című táncelőadás New Yorkban, a Hodworks holland és svájci turnén mutatkozott be, Boros Martin Promenád című buszos előadása pedig Baltimore-ban kelt új életre a helyi körülményekre adaptálva.

A színházi előadások a dunaPart programjában feliratozva, illetve szinkrontolmácsolással lesznek láthatóak, tehát a Budapesten élő külföldiek is sok olyan előadást láthatnak fordításban, amit az évad közben csak magyarul lehet látni. A kortárstánc előadások esetében természetesen ez a nyelvi akadály nem áll fenn.

A főszervező az összesen 30 előadásból nehezen emel ki egyet-egyet, végül egy különleges projektet említ:

– A Sajátszínház november 30-án a Szkénében játssza Éljen soká Regina! című előadását. A Sajátszínház munkatársai hátrányos helyzetű településeken dolgoznak a helyiekkel. Most két borsodi falu roma asszonyait vonták be, akik egyben az előadás szereplői is. A történet 18 és 60 év közötti nők életéről szól, ezt hozzuk el most a Szkénébe. Az előadás után beszélgetni fogunk arról a munkafolyamatról, ahogyan mindez megszületett.

Izgalmas kortárs tánc- és színházi produkciók költöznek a dunaPartra
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top