+ Irodalom

Mit tanulhatunk a mamutoktól?

david macaulay hogyan működik manó könyvek 01

Van annál idegesítőbb, mint amikor a saját gyereked értelmes kérdésére nem tudsz válaszolni? Hogyan működik a …? Kérdezd a mamutokat! (David Macaulay: Hogyan működik? című könyvéről)

David Macaulay: Hogyan működik?[The Way Things Work Now] – Manó Könyvek, 2017 – fordította Boross Anna és Kállai Tibor – 400 oldal, keménytáblás kötés – ISBN 978-963-4034-17-9

Nem nagyon van frusztrálóbb annál, mint amikor a saját gyereked értelmes kérdésére nem tudsz válaszolni. Ráadásul semmiféle közmegegyezés nincs arra nézvést, hogy ilyen helyzetben mi a teendő. Minden szülő saját türelme, lelki- és egyéb ismerete szerint próbálja megoldani az ilyesféle zavarba ejtő helyzeteket. Van, aki nem fordít figyelmet a gyermek fecsegésére, és fokozódó türelmetlenséggel hessegeti el a kérdezőt. Van, aki kamudumákkal eteti a nyiladozó elméjű fiatalt, s előbb-utóbb olyan helyzetbe lavírozza magát, hogy már elkerülhetetlen a Bukás. Ciki. Akad, aki – a tekintély megtartása érdekében – haladékot kér, s lázas nyomozásba kezd, hogy kielégítő válasszal állhasson elő… akkor, amikor a gyermek már egészen más kérdéssel foglalkozik. A legjobb megoldás – bár erről még nem láttam hivatalos igazolást – a tudáshiány felvállalása és a közös nyomozás. Egyrészt a felnőtt nem próbál meg másnak/többnek látszani, és ezzel elkerüli a megalapozatlan tekintélyt és az ebben rejlő csapdát. Másrészt a válaszkereséssel kapcsolatot erősít, ismeretet szerez, és az ismeretszerzés módszereit is megtanítja a kíváncsi porontynak. És ezek mind-mind fontos és jó dolgok, melyek sokkal messzebbre mutatnak a konkrét ismereteknél!

A következő buktató az ismeret átadása…

Mi a frászt kezdjünk, ha igazából magunk sem értjük, nem látjuk át, hogy az a kalapácsnál bonyolultabb kütyü HOGYAN MŰKÖDIK?. Azért a „kütyük” kerültek most szóba, mert az ilyen jellegű műszaki-technikai eszközök azok, melyek kapcsán joggal remél egzakt magyarázatot az utód. (A lélek mibenlétének megértését és megmagyarázást talán eggyel könnyebb elodázni.) Ráadásul a világnak ez az a része, mely át- és átszövi hétköznapjainkat, s így a válaszoknak gyakorlati jelentősége is lehet. David Macaulay (1946-) brit születésű amerikai illusztrátor óriási szolgálatot tett azzal, hogy a múlt évezred végén útjára indította a HOGYAN MŰKÖDIK? című, könyveket és rajzfilmeket is tartalmazó, mamutokkal zsúfolt vicces, kedves és tényleges ismereteket közvetítő projektjét. Ennél talán csak az fontosabb, hogy a HOGYAN MŰKÖDIK? nem egyszeri nekirugaszkodás, hanem – a világ változását követve – kiadásról kiadásra fejlődik. A mostani, magyar kiadásban például már olyan témák is terítékre kerülnek, mint virtuális valóság, vagy az okostelefonok beszédfelismerése. Persze, ezektől nem/sem kell megijedni, mert a könyv az alapoktól indítva, lépésről-lépésre haladva jut el az egyszerűtől a bonyolultig: a kezdetektől napjainkig. És teszi mindezt egy bölcsész számára is érthető és befogadható formában! (Tévedés ne essék, az előző mondat nem tartalmaz semmiféle lebecsülést: a bölcsész máshoz ért.) Mindezek tükrében azt gondolom, hogy ez a könyv – első körben közös olvasásra szánva, később a szülő is használhatja önállóan – olyasmi, amit évekig haszonnal és élvezettel forgathatnak a későbbi örökösök. Ez a fajta ismeretszerzési lehetőség többszörösen hasznos, s ha van olyan, hogy a régebbi gyerekkorokat próbáljuk összemérni a maiakkal, akkor nyugodtan állíthatjuk, hogy a HOGYAN MŰKÖDIK? nagy súllyal esik abba a serpenyőbe, melybe a mai gyermekkor lehetőségeit gyűjtjük.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top