+ Film

Közönségdíjat nyert Chicagóban a Törőcsik Mari főszereplésével készült film

A családtörténet érzékenyen beszél a hazugságok és elhallgatások leleplezésének felszabadító erejéről.

Mészáros Márta filmje, az Aurora Borealis – Északi fény lett a közönségszavazatok alapján a legjobb külföldi film az 53. Chicagói Nemzetközi Filmfesztiválon, amely idén több mint 150 alkotást vonultatott fel.

Az 1964-ben alapított chicagói fesztivál az Egyesült Államok legrégebbi és legfontosabb filmes eseményeinek egyike. Az első amerikai mustra volt, amelyen a FIPRESCI (Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége) zsűrit alakított. A nagyszabású kéthetes filmünnepre idén 35 országból 231 alkotó érkezett, a díszvendégek között volt Jane Fonda, Patrick Stewart és Vanessa Redgrave is.

Az Aurora Borealis a nemzetközileg is elismert, Kossuth-, Balázs Béla- és Arany Medve-díjas forgatókönyvíró-rendező, Mészáros Márta 26. alkotása, amely Törőcsik Mari, Tóth Ildikó és Törőcsik Franciska főszereplésével készült a Filmteam gyártásában, a Filmalap támogatásával. A családtörténet érzékenyen beszél a hazugságok és elhallgatások leleplezésének felszabadító erejéről.

Az Aurora Borealis Magyarországon is nagy siker, tíz nap alatt több mint 24 ezren váltottak rá jegyet – olvasható a közleményben.

2 hozzászólás

2 Comments

  1. Mítoszvadász szerint:

    Oscart tessék nyerni, legjobb rendezőként, legjobb színész főszereplőként a nagyon erős nemzetközi mezőnyben, amelyben nem 24 ezren néznek meg egy filmet, óriási sikernek hazudva ezt a nézőszámot (ha már “a hazugságok és elhallgatások leleplezésénél” tartunk), hanem milliós tömegek, szerte a világon. De legalább ne közönségdíjat tessék kilobbizni, hanem szakmai elismerést, mert a közönség pontosan úgy manipulálható, irányítható körmönfont eszközökkel, mint a termetes ponty, amely legnagyobb gyönyörűségére egyszer csak talál egy csomó kaját, azt hiszi milyen jól járt, nekiáll habzsolni, és a következő pillanatban máris kifogják és kivonszolják a partra egy pecabotnak becézett csörlőgéppel. És mehet a halászlébe – döglötten. Szánalmas a magyar film- és színészvilág. Egy beltenyészeti periférikus baromfiudvar, az aktuális szemétdombbal, helyi kakasokkal és tyúkokkal. Nemzetközileg nem versenyképes, nincs egyetlen jelentős, több nyelven beszélő és előadó színészünk sem. A tőkeerős és befolyásos holokausztipar által gyártott és futtatott filmekkel pedig nemcsak hogy teli a padlás, de már bőr sincs a téma csontvázán.

    • Márta szerint:

      Mítoszvadász! 1. Látta Ön egyáltalán a filmet? Semmi köze sincs a holokauszthoz ugyanis. 2. A filmek (színdarabok/irodalmi művek..) vajon nem a ‘közönség’ számára készülnek? Mert ha igen, nyilván számíthat a véleményü-n-k. 3. Meglehetős arrogancia szánalmasnak titulálni en bloc a magyar színészeket. A ‘periférikus baromfiudvar’ pedig kifejezetten sértő. 4. Üres sznobéria, kicsinyes rosszindulat sugárzik minden szavából. Vajon miért?? És most jobban érzi magát egy kis fröcsögés után?

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy * for Click to select the duration you give consent until.

Népszerűek

To Top