+ Történelem

88 évesen vonul börtönbe a náci mami

2016 januárjában a főváros egyik éttermében nyilvánosan kijelentette, hogy a nácik által elkövetett népirtás nem létezett, és nem voltak gázkamrák Auschwitzban.

Holokauszttagadó kijelentései miatt hathavi letöltendő börtönre ítélték hétfőn Németországban a sajtó által csak „náci maminak” emlegetett 88 éves Ursula Haverbecket.

Haverbeck felett – akit korábban már többször elítéltek közösség elleni izgatás miatt – ezúttal egy berlini bíróság mondott ítéletet, amiért 2016 januárjában a főváros egyik éttermében nyilvánosan kijelentette, hogy a nácik által elkövetett népirtás nem létezett, és nem voltak gázkamrák Auschwitzban. Haverbeck azt is kétségbe vonta, hogy több millió embert gyilkoltak meg a haláltáborban.

Az idős asszony tagadta a vádat, azzal érvelt, hogy csak egy könyvből idézett részleteket. A nő beszédéről – aki azonnal bejelentette, hogy fellebbezni fog -, filmfelvétel készült.

Ursula Haverbecket korábban négy alkalommal ítélték el hasonló kijelentések miatt, egyebek mellett 2015-ben tízhavi letöltendő börtönbüntetésre, amiért kijelentette, hogy a holokauszt a „történelem legnagyobb hazugsága volt”. Eddig azonban sosem került rács mögé: sorra megfellebbezte az ítéleteket, és egyetlen eljárás se jutott el a végrehajtandó ítélet stádiumába.

2009-ben 2700 eurós büntetéssel sújtották, amiért „új pogrommal” fenyegette meg a németországi Központi Zsidó Tanács akkori elnökét.

Internetes oldalán Ursula Haverbeck „a történelem felülvizsgálatának” képviselőjeként és az „igazság rendíthetetlen harcosaként” mutatkozik be. Férjével, az 1999-ben elhunyt szélsőjobboldali aktivista Werner Georg Haverbeckkel 1963-ban Vlothóban megalapította a Collegium Humanum nevű szervezetet, amely a holokauszttagadók gyűjtőhelye volt. 2008-ban tiltották be.

A történészek szerint mintegy 1,1 millió ember – közöttük 1 millió zsidó – halt meg csak az auschwitz-birkenaui haláltáborban. A nácik összesen hatmillió zsidót gyilkoltak meg.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top