+ Film

A becsület nem mindig a legfontosabb szempont a mai 30-asok döntéseiben

A Hurok című film egyike a kevés hazai alkotásnak, mely szándéka szerint közönségsikerre számít. Madarász alkotása sci-fi thriller, idősíkok váltakozásával mesél el egy krimit. – Ferber Katalin jelenti a berlini magyar filmfesztről.

Berlini magyar filmfesztivál, Huniwood, 2017. október 11-23

A Collegium Hungaricum szervezésében a Babylon fimszínházban és a Collegium Hungaricum székházában

Hurok (2016)Rendezte: Madarász Isti

Ez a film egyike a kevés hazai alkotásnak, mely szándéka szerint közönségsikerre számít. Madarász alkotása sci-fi thriller, idősíkok váltakozásával mesél el egy krimit.

A történet, hiszen a krimik lényege az izgalmakkal teli sztori, egy fiatalember, Ádám együttműködése egy maffiavezérrel, akinek megbízásából gyógyszercsempészettel foglalkozik.

Ádám megpróbál elszökni megbízója elöl, saját hasznára akarja eladni a gyógyszert, de a terve megbicsaklik, amikor kiderül, hogy barátnője, Anna terhes.

A történet ezután válik igazán izgalmassá, mert a rendező több változatot jelenít meg szereplőivel. E változatok középpontjában azonban ugyanaz a kérdés áll: tudunk-e csak a haszonra törekedve cselekedni, csalni, hazudni, saját apánkat is becsapni, szerelmünket megtagadni, vagy megszólal a lelkiismeretünk, s a haszonnál fontosabb az emberi kapcsolatok megtartása, a bizonytalan jövő elfogadása?

Mivel a film valódi krimi, természetesen a csattanóját nem szeretném elárulni a Librarius olvasóinak. A Hurok, bár Budapesten készült, azt a világot mutatja be, amely New Yorkban ma már épp olyan megszokott, mint Londonban, Párizsban vagy Hong Kongban.

(Ennek talán csak a kórházban forgatott jelenetek mondanak ellent.)

Madarász alkotása azonkívül, hogy valóban izgalmas film, mindvégig emlékeztet sokféle énünkre, arra, hogy a felelősség vállalása és a becsületesség nem mindig a legfontosabb szempont a mai harmincasok döntéseiben.

Ferber Katalin

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top