+ Oktatás

Elérték céljukat a migránsokat sátoroztató egyetemi hallgatók

Üdvözöljük a segítséget, amelyet az intézmények, a szervezetek, az önkéntesek, az állampolgárok és az egyetemi közösség tagjai nyújtottak ezeknek a menedékkérőknek – írták a hallgatók

Újraindul csütörtökön az oktatás az északkelet-franciaországi Reims egyetemén, amelyet azért függesztettek fel a múlt hétvégén, mert a hallgatók képviselete migránsokat költöztetett be a campusra.

Az egyetem vezetősége szerdán azt közölte, hogy

…az egyetem és az állami szervek közötti együttműködésnek köszönhetően olyan megoldások születtek, amelyek mindenki biztonságát szavatolják, és lehetővé teszik a campus megnyitását a mai napon.

A közlemény szerint csütörtökön már az oktatás is újraindulhat.

Több családot elszállásoltak szeptember 18-án és 19-én, a többieket pedig szerdán az Üdvhadsereg helyezte védelembe

– olvasható az egyetem közleményében.

A migránsokat az egyetem parkjába beköltöztető Unef hallgatói szervezet üdvözölte a campus megnyitását.

Üdvözöljük a segítséget, amelyet az intézmények, a szervezetek, az önkéntesek, az állampolgárok és az egyetemi közösség tagjai nyújtottak ezeknek a menedékkérőknek

– írták a hallgatók, akik azt remélik, hogy a migránsok „méltó és tartós szállásmegoldásokhoz” jutottak.

A Le Monde című napilap helyszíni tudósítása szerint az egyetem parkjában mintegy 15 sátort állítottak fel a többségében albán migránsok, akikhez néhány angolai, csecsen, örmény, guineai és grúz is csatlakozott. Valamennyien nyújtottak be menedékkérelmet Franciaországban, így jogosultak szállásra, de miután azt eddig nem biztosítottak nekik a hatóságok, az utcán élve várják a kérelmük elbírálását.

A hallgatói képviselet vasárnap költöztette be a campusra a szomszédos parkból a 42 embert, köztük 15 gyereket, akik attól tartottak, hogy a helyiek tiltakozása miatt az önkormányzat kérésére a rendőrség felszámolja a sátraikat. Guillaume Gellé rektor ezt követően az egyetemen dolgozók, a diákok és a sátorlakók biztonságára hivatkozva határozatlan időre felfüggesztette az oktatást az egyetemen, ahol 8 ezer diák tanul, és bezáratott minden létesítményt a campuson, majd bírósághoz fordult, amely szerda délutánra ígért döntést az ügyben.

A L’Union című regionális lap szerint a Vöröskereszt, az Üdvhadsereg és az egyetem önkéntesei a prefektúra kérésére szerda délelőtt felszámolták a sátortábort a campuson, és valamennyi migránsnak találtak megfelelő szállást, így az egyetem vezetősége visszavonta a keresetét a bíróságon. Kedden mintegy 250 tüntető követelte a prefektúra épülete előtt, hogy a hatóságok biztosítsanak szállást a menedékkérőknek.

3 hozzászólás

3 Comments

  1. Oszkar Kovacs szerint:

    Ezek mind illegális bevándorlók.
    A hallgatók nem fognak örülni ennyire, ha rájuk terhelik a költségeket. A jogtalan területfoglalást büntethetik is.
    Az egyetem, gondolom megszigorítja majd a területének védelmét.

  2. Várday Zoltán szerint:

    Ha kiderül, hogy robbantgatók is vannak közöttük, lesittelik ezeket az egyetemistákat, mint bűsegédet, bűnpártolót, bűnrészest?

  3. borzix1 szerint:

    Ezeket a hallgatókat alighanem fel fogják világosítani róla, hogy amiképpen az étterem sem tulajdona annak, aki beül egy zónapörköltre, ugyanúgy az egyetem sem tulajdona annak, aki pár szemeszterre befizeti a tandíjat. Persze, csak nagyon finoman fogják majd megértetni velük. Alighanem sokat fognak utóvizsgázni, és mindegyik ilyen főokos jó pár évvel később fog diplomázni, mint tervezte. Ha egyáltalán. A franciák értik ezt a fajta kimondatlan szavakkal megoldott kommunikációt, és minél műveltebbek, annál jobbak benne.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top