+ Ajánló

Oktondi tyúkok, mit sem sejtenek 9/11-ről

Bukta Imre felhúzott két felhőkarcolót a Kovács Margit Múzeum udvarán, benépesítette, körbekerítette. Mi meg nézhetjük magunkat, ahogy szaladgálunk, aggódunk a koncért, ostobán torzsalkodunk.

Van abban valami bizarr, hogy szeptember 10-én guggolok Bukta Imre installációja mellett, nézem a tyúkokat, amelyek szaladgálnak ki-be az ikertornyokból, gilisztán torzsalkodnak, kotkodácsolnak. Bukta Imre felhúzott két felhőkarcolót a Kovács Margit Múzeum udvarán, benépesítette, körbekerítette, és a Mezőszemerei ikertornyok címet adta neki. Mi meg nézhetjük magunkat, ahogy rohangálunk, aggódunk a koncért, ostobán torzsalkodunk. Ez az egyik kedvenc helyszínem az Art Capital gazdag kínálatából, kedves kis kert, és hát tyúkokat figyelni nagyon megnyugtató. Nahát, most tudatosul bennem, hogy Szentendre felett is van légifolyosó. Valahonnan közeledik egy repülőgép.
Bukta Imre az egyik legnagyobb kortárs festőnk, rendkívüli művész, ha egy kétszer két méteres üres betonplaccot kerítene körbe, az előtt is bármeddig üldögélnék, mert Bukta rajongó vagyok. Az Art Capital végén személyesen is tiszteletét teszi a városban, Lévai Balázzsal fog beszélgetni, nem szabad kihagyni!

Bakos Tamás

Néhány házzal odébb, a Barcsay Múzeumban  Bakos Tamás első hazai kiállítása látható, ami a rendezvénysorozat egyik legmegrendítőbb tárlata. Bakos eposzi jelzője, hogy hajléktalan volt, 13 évig élt az utcán, s ebből az állapotból mentette ki magát a művészetével. Túléléséhez nyilván sok minden más is hozzájárult, de biztos vagyok benne, hogy a saját tehetségébe vetett hite volt visszatérésének origója. Volt, hogy megverték, meglőtték, volt, hogy hajléktalankórházban akadt rá az ismerőse. Abból élt, amit lomtalanításokon talált, festett kartonokra, falemezekre, ezeket időnként néhány forintért eladta, amiből ismét festéket vett.

Bakos Tamás festménye

Története ma már magyar sikersztori, Bécsben él, képeit veszik a gyűjtők. Tamás alkalmazkodott a kiállításmegnyitók decens hangulatához, nyilván megszokta a pezsgőspoharak csilingelését, de az arcán, a szemében, ott van a múltja, érzékelhető, hogy miből fest. Képein tört, nyílt arcok néznek veled szembe. Látni kell, csodálatos és erős élmény.

A Művészetmalomban a MIG21 mellett megnyílt a másik nagy kiállítás is, Bomlasztó képzelet címmel. Robert Runták cseh műgyűjtő kortárs, nemzetközi festménygyűjteményéből láthatunk pazar válogatást. Robert Runtákot szintén volt alkalmam megfigyelni, kiderült róla, hogy rendkívül rokonszenves, szerény férfi, akiben csupán annyi a közös a magyar újelittel, hogy ugyanolyan szűk szabású, trendi nadrágot hord, mint azok. Más semmi.

Robert Runták egy szemüveges férfival beszélget

Pontos ízléssel válogatja a kortárs képzőművészet legjavát, és szemmel láthatóan örömmel hozta el hozzánk 1500 darabból álló gyűjteményének egy részét. Nekem a Nyitás és az Udvar tetszett legjobban, és az a hatalmas kép, ami az Art Capital összes felületén megjelenik, a Falra kapaszkodó fiú. Ez elé is le kell ülni.

Ezt sokáig lehet nézni

Aztán mikor már telítődtél a művészettel, az udvaron két kanapé vár arra, hogy kipihend az üldögélést, álldogálást, hogy feldolgozd az élményeket, elrendezd magadban a látottakat.
Bukta, Bakos, Runták. Három nagyszerű férfi Szentendrén.

(A nyitókép címe: Oktondi tyúk kanapén hencsereg)                                                             Welbach Lola

Ikertornyok közt fut a tyúkocska

Bukta Imre Mezőszemerei ikertornyok installációja szeptember 24-ig látható. Bakos Tamás Az utca hangjai című kiállítása október 8-ig látható. Robert Runták Bomlasztó képzelet című gyűjteménye szintén október 8-ig.

 

Az Art Capital 18 napon át tartó programsorozatának középpontjában a képzőművészet áll. Szentendre belvárosában gyalogosan könnyen bejárva, ez idő alatt 18 tematikusan összekapcsolódó kiállítást tekinthető meg, irodalmi, filmes és zenei programokkal. A minden kiállításra érvényes, teljes árú napijegy 2000 Ft, az egész időszakra érvényes bérlet 6000 Ft. A kiállítások vendégeinek kedvezményes árú művészmenü kapható naponta más étteremben.

***

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top